- Vi lever ikke i noen «Kardemomme by»

Ranerne ba ofrene skaffe 3 millioner, ellers ville de komme tilbake.

BRUTALT RAN: Mandag morgen ble denne boligen på Hellerud i Oslo brutalt ranet. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
BRUTALT RAN: Mandag morgen ble denne boligen på Hellerud i Oslo brutalt ranet. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fem unge menn er pågrepet etter et hjemmeran i en bolig på Hellerud i Oslo tidlig mandag morgen. Hendelsen skjedde like før klokka 04.30 i huset til en 38 år gammel restauranteier. Det var også to kvinner, en ti år gammel jente og 38-åringens to brødre i huset.

Ranerne var bevæpnet med pistol, balltre og jernstenger da de slo seg inn i huset.

38-åringen ble sendt til sykehus, blodig og forslått i ansiktet med blant annet en knust nese. Flere av de andre personene ble også sendt til legebehandling.

Målrettet og planlagt Stasjonssjef Gro Smedsrud på Manglerud politistasjon mener ranet virker målrettet og planlagt.

- Vi tror ikke dette var et tilfeldig valgt ransoffer, sier Smedsrud til Dagbladet.

De fem mennene som er pågrepet er siktet for grovt ran. To av de siktede er 21 år, de fire andre er 18, 22 og 23 år gamle. Alle er norske statsborgere og bor i Oslo. Tre er født i Norge, to i Bosnia. To av dem er tidligere dømt for ran, og alle er kjent av politiet.

Tre av dem ble stoppet da politiet kontrollerte biler i området kort tid etter ranet. De fikk kjøre videre, men ble pågrepet på bopel seinere. Ifølge politiet skjedde pågripelsene uten dramatikk.

Kjenner ikke ransutbyttet Politiet har foreløpig ikke oversikt over hva som er tatt fra boligen på Hellerud. De var likevel tidlig ute med en antakelse om at dreide seg om et «bestillingsran» hos noen som antas å oppbevare penger og verdigjenstander hjemme.

En av de fornærmede har uttalt til TV 2 at ranerne skal ha sagt «skaff oss tre millioner, ellers kommer vi tilbake».

- Det fikk vi med oss, men det er ikke noe vi har fått høre av fornærmede. Det gjenstår å se om det blir gjentatt i avhør, sier Smedsrud.

Kjernespørsmål Politiet vil ikke bekrefte om det skal dreie seg om innkreving av penger.

- Vi jobber ut i fra mange teorier. Men dette vet vi foreløpig ingen ting om. Hvis det skulle stemme så er det en interessant opplysning for oss, sier Smedsrud til Dagbladet.

- Definerer politiet dette som gjengkriminalitet?

- Vi har ikke noe grunnlag for å si om dette faller under paragrafen for organisert kriminelt, sier Smedsrud.

- Hadde 38-åringen verdier oppbevart hjemme?

- Det er et av kjernespørsmålene i saken, og noe vi vil undersøke i avhør av de fornærmede.  

Ikke noe «fenomen» De siste årene har det vært flere ran av typen der bevæpnede ransmenn bryter seg inn i familiers hjem og bruker vold.

I februar 2009 overfalt maskerte og bevæpnede menn en familie på Bjørndal i Oslo. I januar samme år ble en familie truet i sitt eget hjem av fire ranere med våpen. Året før var det et brutalt ran i Gudbrandsdalen.

Politiinspektør Smedsrud mener likevel ikke hjemmeran er et stort problem.

- Vi kan nok fastslå at dette ikke er noe stort fenomen. Heldigvis, sier Smedsrud til Dagbladet.

- Det er to ting som er viktig å påpeke. Det første er at de som utfører slike ran blir fort tatt, og det er et viktig signal til kriminelle. For det andre er det ikke tilfeldig hvem som blir ranet. Så det er ingen fare for vanlige folk som ikke oppbevarer store verdier hjemme, sier Smedsrud.

- Det å oppbevare store verdier hjemme snappes fort opp, og man når man har slike hjemmeran som vi nå star ovenfor ser man hva som kan skje.

Krim i endring Smedsrud ber likevel folk ta innover seg at kriminalitetsbildet i Norge er i endring.

- Det er ikke noen «Kardemomme by» vi lever i. Det må folk ta innover seg. Hjemmeran er ikke noe stort problem. Men at kriminaliteten i Norge har forandret seg de siste årene er vi veldig klar over.

- Derfor bør folk stole på banken. Plasser pengene dine der, og vurder å oppbevare smykker og andre verdisaker i en bankboks.