- Vi lever ikke lenger i fredelige tider

Jens Stoltenberg ber NATO-landene åpne lommeboka.

BER OM PENGER: NATO-sjef Jens Stoltenberg ber de 28 medlemslandene styrke forsvarsbudsjettene. Foto: Ints Kalnins / Reuters / NTB scanpix
BER OM PENGER: NATO-sjef Jens Stoltenberg ber de 28 medlemslandene styrke forsvarsbudsjettene. Foto: Ints Kalnins / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Uten investeringer og politisk vilje blir det ingen sikkerhet, var budskapet fra Stoltenberg i møte med parlamentarikere fra forsvarsalliansens 28 land i Haag mandag.

- Og uten sikkerhet blir det lite annet. Ingen sikkerhet: ingen velstand, ingen frihet, sa Stoltenberg og brukte talen til å be de folkevalgte om å sørge for større forsvarsbudsjetter på hjemmebane.

Russland bygger På toppmøtet i Wales ble NATO-landene i høst enige om å bruke 2 prosent av brutto nasjonalprodukt på forsvar innen ti år. Til nå er det bare fire land som innfrir det målet.

Norge ligger på rundt 1,6 prosent, selv med en styrking av budsjettet.

Mens NATO til sammen har kuttet pengebruken med 20 prosent, har Russland de siste fem årene styrket forsvarsinvesteringene sine med 50 prosent, påpeker Stoltenberg.

- Vi har også utsatt nye investeringer, redusert øvelsene våre og kuttet i vedlikehold, sier Stoltenberg etter flere harde økonomiske år i Europa.

Må stoppe kuttene - I fredeligere tider var det riktig å kutte forsvarsutgiftene. Men vi lever ikke i fredelige tider. Så nå er det riktig å stoppe kuttene og øke forsvarsutgiftene, understreker NATO-sjefen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer