«Vi lever lenge på små framskritt»

Her bor sju unge kvinner på flukt fra tvangsekteskap, mishandling og drapstrusler. Sikkerhetstiltakene er strenge med videoovervåking, hemmelig telefon, hemmelig adresse og taushetsplikt. Her er de trygge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Livet på landets eneste skjermede bokollektiv for innvandrerkvinner er strengt - men trygt. Ingen har klart å finne jentene som har søkt beskyttelse her.

De kommer fra Asia og Afrika. Det er muslimer, kristne og hinduer. For tida er det flest fra Pakistan. Pågangen har vært stor denne våren.

Leila (21) er den eneste som tør fortelle om sine problemer. Hun er kurder fra fjellområdene i Marokko, der faren to ganger har ringt og truet med å drepe henne. Av en slektning har Leila fått vite at faren nå har reist til Spania. Derfra er det lett å komme seg til Norge. Hun frykter han vil gjøre alvor av truslene.

- Nå er han på jakt etter meg, sier hun.

Den 6. kona

For åtte måneder siden kom Leila til Norge og giftet seg med en kurder. Hun visste ikke at hun var hans sjette kone. Ifølge opplysninger fra bokollektivet skal flere av konene ha rømt, mannen skal ha mishandlet dem, kastet dem ut eller dumpet koner i hjemlandet.

- Det er mindre brysomt å ha ei ekskone der enn i Norge, forklarer Leila.

Faren var motstander av ekteskapsinngåelsen av politiske årsaker og truet derfor med å drepe dattera. I stedet for å støtte sin drapstruede kone, kastet ektemannen Leila ut av boligen etter seks måneders ekteskap.

Årsak: Han var redd for å få skylda hvis faren skulle komme for å drepe kona. 24-åringen er ikke blitt mishandlet.

- Vi har noen tilfeller der fedre, og ikke ektemennene, er vurdert som farlige, sier en av lederne ved kollektivet.

Kastet ut

Leila er tynn, hun er ikke helt i form, men smiler tappert mens hun forteller.

- Da jeg ble kastet ut, hadde jeg ikke andre enn norsklæreren min å snakke med. Han henviste meg til sosiallæreren, som igjen kontaktet krisesenteret, forteller hun til Dagbladet.

Det er tid for ukas husmøte. Sju kvinner rundt stuebordet, en av dem med slør. Tema i dag er viktigheten av å spise. Men først skal dagens nyinnflyttede presenteres.

Truet

Enda ei mager dame, 20 år gammel, har ankommet. Den nye er skilt etter arrangert ekteskap, og etter å ha blitt mishandlet av mannen og svigermoren. Hun ble sendt til hjemlandet mot sin vilje, men klarte på egen hånd å komme seg tilbake til Norge. En ikke uvanlig historie i bokollektivet. Nå er hun i hvert fall i trygghet for slektninger i Norge som har truet henne.

- Hvordan holder dere som jobber her, ut med alle de tragiske skjebnene?

- Tonen i kollektivet er positiv og humørfylt selv om vi omgis av kriser hele tida. Vi lever lenge på små framskritt, for eksempel at ei har lagt på seg en kilo, ei har sovet ei hel natt, ei har kanskje tort å ta en handletur alene. Vi jobber med å få dem til å presse seg selv uten å utsette seg for reell fare, sier lederen.

<!--BTEK0--> SØKER TILFLUKT: Leila (24) har mistet både fortida og framtida. Kastet ut av mannen etter seks måneders ekteskap og drapstruet av sin egen far. I bokollektivet i regi av Oslo Krisesenter er hun trygg, men prøveprosjektet har foreløpig bare midler fra det offentlige ut året.