HENLEGGELSESINSTRUKS: Politimester Bjørn Vandvik vil prioritere de mest alvorlige sakene og har bestemt at saker kjent som hverdagskriminalitet skal henlegges fortløpende den neste tida. 
Foto: Morten Holm / Scanpix
HENLEGGELSESINSTRUKS: Politimester Bjørn Vandvik vil prioritere de mest alvorlige sakene og har bestemt at saker kjent som hverdagskriminalitet skal henlegges fortløpende den neste tida. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

- Vi leverer ikke en god nok tjeneste til folket

60 saker automatisk henlagt på Romerike i helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Innbrudd, underslag, tyveri, grovt tyveri, biltyveri, bedrageri, grovt bedrageri, skadeverk, heleri, naskeri, bruk og besittelse av mindre mengder narkotika, kjøp av mindre mengder narkotika, slagsmål og andre forstyrrelser av ro og orden, bæring av kniv på offentlig sted og offentlig urinering er kriminalitet som automatisk blir henlagt i Romerike politidistrikt fra 1. juli.

Det har politimester Bjørn Vandvik bestemt i et direktiv avisa Romerikes Blad delte med leserne i forrige uke.

- Dette er ikke noe sommerfenomen, men vi mangler etterforskningkapasitet og juristkapasitet, sier sommervikarierende politimester Mona Hertzenberg i Romerike politidistrikt til Dagbladet.

Voldtekter og familiesaker Politidistriktet består av flere driftsenheter i form av lensmannskontorer og stasjoner.

- Dette gjennomføres nå slik at vi som ett politidistrikt skal evne å løfte fram og etterforske de mest alvorlige sakene i distriktet, sier hun.

Hun sier seksuelle overgrep og familiesaker, slik Riksadvokaten har instruert, er kriminalitet som nå skal prioriteres først.

HENLEGGES: De som blir utsatt for tyveri, innbrudd, biltyveri og annen kriminalitet som går under fanen «hverdagskriminalitet» på Romerike den neste tida vil oppleve å få saken deres henlagt uten at det blir etterforsket. Fotomontasje: Dagbladet
HENLEGGES: De som blir utsatt for tyveri, innbrudd, biltyveri og annen kriminalitet som går under fanen «hverdagskriminalitet» på Romerike den neste tida vil oppleve å få saken deres henlagt uten at det blir etterforsket. Fotomontasje: Dagbladet Vis mer

- Vi synes ikke det er godt nok at en voldtektssak blir liggende i måneder hos en driftsenhet på grunn av kapasitetsproblemer, mens en annen har god kapasitet til å etterforske et bilinnbrudd, sier hun.

- Vi legger nå vekk det minst dramatiske, sier hun.

60 saker i helga Hertzenberg vet ikke hvor lenge direktivet vil bli gjeldende, men anslår at det vil vare gjennom sommeren og ut over høsten. Hun estimerer at rundt 60 saker har blitt automatisk henlagt i helga.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er ingen ønsket situasjon. Vi ønsker å levere en god tjeneste til befolkningen og dette er ikke bra nok, sier hun.

Frps Ulf Leirstein i Justiskomiteen reagerer kraftig på politimesterens instruks. Han kaller det «uakseptabelt» og at det «går ikke an».

- Hva slags signal sender dette til forbryterne? Det er enda verre enn «ville vesten». I Romerike vil det jo ikke være wanted-plakater engang. Jeg har ikke ord, sier Leirstein.
Ikke bonanza Hertzenberg forstår reaksjonen.

- Jeg ser den og dette er ingen ønsket situasjon. I øyeblikket leverer vi ikke en god nok tjeneste til befolkningen.

- LEVERER IKKE GODT NOK: Fungerende politimester Mona Hertzenberg i Romerike politidistriklt sier situasjonen er uønsket og innrømmer at de ikke leverer gode nok varer til folket om dagen. Nedprioriteringen skyldes, ifølge politiet, manglende kapasitet til etterforskere og jurister.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
- LEVERER IKKE GODT NOK: Fungerende politimester Mona Hertzenberg i Romerike politidistriklt sier situasjonen er uønsket og innrømmer at de ikke leverer gode nok varer til folket om dagen. Nedprioriteringen skyldes, ifølge politiet, manglende kapasitet til etterforskere og jurister. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Samtidig tror jeg ikke vi vil oppleve noe bonanza i gatene som følge av dette. Dersom det oppstår et større fenomen, kan vi ta tak i det, sier hun.

- Anmeld uansett Selv om småsakene etter all sannsynlighet blir henlagt de kommende månedene, oppfordrer politimesteren folk om å anmelde kriminaliteten de blir utsatt for.

- Det er viktig å anmelde for å unngå store mørketall. Dersom folk slutter å anmelde vil vi ikke klare å fange opp tendenser i kriminalitetsbildet, dermed får vi heller ikke forebygget eller slått ned på det, sier Hertzenberg.

APPLAUDERER IKKE: Frps Ulf Leirstein i justiskomiteen mener instruksen er uakspetabel.
Foto: Morten Holm / Scanpix
APPLAUDERER IKKE: Frps Ulf Leirstein i justiskomiteen mener instruksen er uakspetabel. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer