LEVERTE: Stortingsrepresentant og fiskeripolitisktalsmann Frank Bakke-Jensen (H) har skapt reaksjoner med sine uttalelser på sjømatdagene på Hell.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
LEVERTE: Stortingsrepresentant og fiskeripolitisktalsmann Frank Bakke-Jensen (H) har skapt reaksjoner med sine uttalelser på sjømatdagene på Hell. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

- Vi leverte mye i vesterålsjentene

Sier Høyres fiskeripolitiske talsmann talerstolen framfor 360 næringslivstopper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utspillet fra høyrepolitikeren fra Finnmark kom på konferansen Sjømatdagene på Hell i går, skriver Fiskerbladet Fiskaren.  

Frank Bakke-Jensen er fiskeripolitisk talsmann i Høyre. I debatten rundt leveringsplikten for trålerne reagerte han på en kommentar fra Tord Lien (Frp), der Lien skrøt av at fiskemottakene på hans hjemsted Myre i Vesterålen klarte seg fint uten leveringsplikt.

Da sa Bakke-Jensen følgende:

 - Det var mange Vesterålsjenter som kom på sommerjobb til Båtsfjord. Da leverte vi mye i dem, sa han fra talerstolen fremfor 360 næringslivstopper.

- Fordummende Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Anna Ljunggren reagerer kraftig på uttalelsene, og mener
stortingsrepresentanten, og toppkandidaten til Finnmark Høyre er useriøs.

- Jeg mener at han viser en fordummende holdning overfor alle kvinnene som jobber i fiskerinæringen, sier hun til Dagbladet.

Hun mener dette vil slå negativt ut for de som jobber med å rekruttere jenter til fiskerinæringen.

Til nøds pubprat Hun mener det ikke hører hjemme i en politisk debatt å komme denne type kommentarer.

- Jeg blir forundret over hvor lite respekt Bakke Jensen viser ovenfor disse kvinnene eller 'vesterålsjentene' som han kaller dem.
Slike uttalelser hører ikke hjemme i en debatt med over 360 tilhørere, det hører kanskje hjemme over en pils på Skarven, sier Ap-politikeren.

Hun kaller kommentaren en grov fornærmelse overfor kystkvinnen, og en undervurdering av disse kvinnenes sterke historie.

- Det var de som var igjen på land når mennene dro ut på fiske. Ofte hadde de et småbruk og et par unger som de hadde det hele og fulle ansvaret for, mens de bekymret seg over om mannen overhode kom hjem fra havet. I tillegg er det kystkvinnene som i generasjoner har jobbet på fiskemottakene og filetfabrikkene, sier Ljunggren.

Hun mener Bakke-Jensen bruker morsomhetene for å komme seg unna en viktig politisk diskusjon.

- Mange usikre menn tuller ting bort når de ikke vet helt hva de mener, sier hun.

- For lite humor Kommentaren til Bakke-Jensen kom under den 15 minutter lange innledningen til debattantene. Etter Tord Liens (Frp) innlegg, kom kommentaren fra Bakke-Jensen og skapte uro i salen før debatten fortsatte. Lien selv mener at det er for lite humor i politiske debatter.

- Jeg er fra Vesterålen selv, og jeg ville ikke brukt den type retorikk om kvinner derfra eller fra andre steder i landet. Ellers synes jeg det er for lite humor i den offentlige debatten, sier Lien til Dagbladet


- Legger meg flat Bakke-Jensen innser nå at det som var et forsøk på en spøk ble ganske så mislykka.

- Det kom forferdelig dumt ut dette, og det er bare å be om unnskyldning. Det var et forsøk på et ordspill og jeg vet ikke hvorfor jeg sa det på den måten. Det ser forferdelig ut på trykk. Jeg legger meg helt flat, sier Bakke-Jensen til Dagbladet.

Han er enig med sin meddebattant Lien i at det er for lite bruk av humor på debattarenaen.

- Men kvaliteten på humoren må jo også være såpass at folk har det artig og ikke blir fornærma, sier han.