- Vi ligger langt, langt bak andre høyskoler

Eksamener i dataprogrammering foregår... med penn og papir.

- FOR KOMPLISERT: (Fra venstre:) Mikkel Brattset Oddem (21) og Viktor Johansson (26) er ikke fornøyde med opplegget for eksamensutføring ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- FOR KOMPLISERT: (Fra venstre:) Mikkel Brattset Oddem (21) og Viktor Johansson (26) er ikke fornøyde med opplegget for eksamensutføring ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PILESTREDET (Dagbladet): Han går på en av de kanskje mest innovative linjene på Høgskolen i Oslo og Akershus (Hioa), men eksamen - den må Mikkel Brattset Oddum (21) ta på en høyst gammeldags måte: med penn og papir.

- Eksamensforholdene er ikke så gode som de burde være, når man sitter med penn og papir på en programmeringseksamen, sier Oddum. Han studerer anvendt informsjonsteknologi.

- Vurderingsformen burde i mye større grad legges opp til de situasjonene vi kommer til å møte på i arbeidslivet, mener han.

- Langt, langt bak
Sammen med lærerstudent Viktor Johansson ønsker de å få fram problematikken i at Hioa ber samtlige, med unntak av et fåtall, studenter foreta sine eksamener med penn og papir. Skolens svar? De har ikke et rom stort nok til å lagre nok PC-er til studentene.

Det var nettavisa Khrono som først omtalte saken.

- Vi ligger langt, langt bak alle andre høyskoler når det kommer til dette, sier Johansson til Dagbladet.

- Veldig komplisert Han forteller om kompliserte systemer og eksamener som tar opp mot seks timer, hvor alle studentene må skrive for hånd.

- Det er vel kanskje greit når det er snakk om matteeksamener, men når det er snakk om andre fag gjør det ikke ting annet enn veldig kompliserte, sier han.

De to etterlyser andre former for eksamensløsninger. De skulle gjerne sett at de fikk mer tid til mappeinnleveringer i stedet for eksamener hvor de føler de ikke får nok tid.

- Seks timer, uten hjelpemidler Hva er det som gjør penn-og-papir-ordninga så komplisert?

- Du kan tenke deg. Seks timer, uten hjelpemidler, og med penn og papir. Vi føler ikke at vi får prestert vårt aller beste når forholdene er så kompliserte, sier de to til Dagbladet.

- Det går rett og slett så mye saktere. Med PC ville vi hatt mye bedre tid og kunne brukt tida på det man faktisk skal, sier Oddum. - Hadde eksamen foregått på PC ville det vært mye bedre lagt opp i forhold til hvordan det er i det reelle arbeidslivet.

Anka Ødegaardshaugen, seksjonsleder for eksamen og studieadministrative systemer Studieavdelingen ved Hioa, sier til Dagbladet at de forstår kritikken.

- Selvfølgelig. Vi er helt enige, det er ingen tvil om det. Det er jo ganske utrolig at samfunnet har forandret seg så betraktelig, men at studentene fortsatt må avlegge skoleeksamen med penn og papir, sier hun.

- Det er store utfordringer knyttet til dette. På én dag kan vi ha 1500 studenter som skal avlegge eksamen, og per i dag har vi ingen løsning for å håndtere så mange kandidater på en gang, sier hun.

- Jobber med alternativer Høgskolen satser 25 millioner kroner til å forbedre undervisnings- og læringsformer og evaluering og infrastruktur de neste åra. Ødegaardhaugen omtaler overgangen til digitalisering av innleveringer og eksamener som «et av Høgskolens satsingsprosjekter», og sier at pengene vil kunne bidra til løsninger på problemene Oddum og Johansson tar opp.

- Én ting er å skaffe riktig antall PC-er, men vi har ikke ett lokale hvor de kan stå permanent, siden det jo foregår undervisning og så videre rommene når det ikke holdes eksamener. Men det betyr ikke at vi ikke jobber med å finne alternativer til dagens løsning, sier Ødegaardshaugen til Dagbladet.

VIL HA PC: Mikkel Brattset Oddem (21) (til høyre) og Viktor Johansson (26) kunne ønske de som studenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus fikk gjøre eksamenene sine på PC, ikke med penn og papir. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
VIL HA PC: Mikkel Brattset Oddem (21) (til høyre) og Viktor Johansson (26) kunne ønske de som studenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus fikk gjøre eksamenene sine på PC, ikke med penn og papir. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer