Kreml om Boris Johnson:

- Vi liker ham heller ikke

Britiske medier melder at Boris Johnson nå trekker seg som leder. Den russiske regjeringen sier i en uttalelse at de heller ikke liker Johnson.

TREKKER SEG: Boris Johnson kommer torsdag til å trekke seg som Storbritannias statsminister, ifølge britiske medier. Foto: Toby Melville/Pa Photos/NTB
TREKKER SEG: Boris Johnson kommer torsdag til å trekke seg som Storbritannias statsminister, ifølge britiske medier. Foto: Toby Melville/Pa Photos/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en samtale med en journalist sier talspersonen for president Vladimir Putin at den britiske statsministeren Boris Johnson ikke liker Russland, så Moskva liker ikke ham.

Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

- Han liker ikke oss, og vi liker ikke ham heller ikke, sier Dmitrij Peskov.

Han sier at nyheten om at Johnson trekker seg som statsminister ikke bekymrer Kreml.

Videre uttaler han at Russland håper at Storbritannia kommer til å ledes av mer profesjonelle folk.

- Vi håper at det kommer en dag i Storbritannia der mer profesjonelle folk kan ta avgjørelsene gjennom dialog, vil komme til makten, sier Peskov.

De siste dagene har 59 medlemmer av den britiske regjeringen gått av, ifølge Sky News. Nå skriver BBC og flere andre medier at statsminister Boris Johnson vil gå av i løpet av dagen.

- Boris Johnson går av som konservativ leder i dag. Han fortsetter som statsminister fram til høsten, skriver politisk redaktør i BBC, Chris Mason.

Ifølge The Guardian, som siterer anonyme kilder, har Johnson etter en samtale med den parlamentariske lederen Graham Brady blitt enig om å gi seg. Beslutningen skal ha blitt tatt klokka 08.30 torsdag morgen, skriver avisa.

Selv om flere tror at Boris Johnson kommer til å fortsette som statsminister fram til høsten, så er det flere som mener at han bør gå av som statsminister nå.

Reaksjonene fra Storbritannia har heller ikke latt vente på seg.

«Be om unnskyldning»

En av dem er den tidligere statssekretæren George Freeman i industridepartementet, som trakk seg fra regjeringen for bare få timer siden.

Han har allerede gått ut på Twitter og tatt til orde for å sette inn en midlertidig statsminister gjennom sommeren.

Han skriver at Boris Johnson bør gå av som statsminister øyeblikkelig.

- Vi trenger ministrene tilbake ved pultene sine. Nå har statsministeren endelig gjort det anstendige, skriver Freeman på Twitter.

Han skriver videre at Johnson må «be om unnskyldning til dronning Elizabeth», og la henne sette inn en midlertidig leder, slik at partiet kan velge en ny leder.

Forsvarsminister Ben Wallace oppfordrer sine partifeller til å skifte leder for partiet - men selv trekker han seg ikke fra regjeringen.

- En rekke av oss har en forpliktelse til å holde dette landet trygt, uansett hvem som er statsminister. Partiet har en mulighet for å skifte ledere, og det er den muligheten jeg anbefaler mine kolleger å bruke, sier Wallace ifølge Sky News.

Han uttaler videre at folket ikke vil tilgi partiet dersom alle trekker seg fra regjeringen.

«Løgner, skandale og svindel»

Politikere fra andre partier har også tatt til orde for at Johnson må forlate sin post som statsminister.

Ed Davey, Liberaldemokratenes leder, reagerer på at det er en mulighet for at Johnson kan bli sittende som statsminister til høsten.

- Ideen om at de konservative kan la Boris Johnson bli sittende er ærlig talt latterlig. Mannen har aldri tatt vare på noe i livet, tvitret han.

Også Labour-lederen Keir Starmer bruker anledningen til å ta til orde for at Johnson sin erstatter ikke bare skal være en ny leder fra partiet, men at man trenger et regjeringsskifte.

Han sier at Johnson alltid har vært «uegnet til vervet» og at han er ansvarlig for «løgner, skandale og svindel i en massiv skala».

Bridget Phillipson, politiker i det britiske arbeiderpartiet, sier til BBC at det konservative partiet lenge har visst at Johnson må ut av partiet.

- I flere måneder har de visst nøyaktig hvem han er og hva han er i stand til, dette er ikke en ny åpenbaring de alle bare har kommet til, sier hun til BBC.

- Det er veldig skadelig for vårt demokrati og våre institusjoner, men det gjør også Storbritannia til latter for hele verden, legger hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer