- Vi løp for livet

BERLIN/OSLO (Dagbladet): Kjæresteparet Gisle Johansen (25) og Siri Brekke Rakke (24) spaserte til fyrverkerifabrikken i Enschede for å se hva som skjedde. Da smalt det, og alt ble kaotisk rundt dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

og ASBJØRN SVARSTAD

- Vi tok hverandre i hendene og la på sprang. Mursteiner på mellom to og tre kilo haglet rundt oss. I gatene lå folk som var truffet av steinene, forteller Gisle på telefonen. Han er en av 80 norske studenter som var i Enschede lørdag, da 100 tonn fyrverkeri på en fabrikk midt i et boligstrøk gikk i lufta.

Ingen av de norske studentene ble fysisk skadd i eksplosjonen.

Et par bor innenfor området som nå er avsperret. Deres bolig er ødelagt sammen med opp imot 400 andre hus i området.

200 savnet

14 mennesker var i går kveld funnet døde. Av 562 skadde, var 62 fortsatt på sykehus. For elleve av dem er tilstanden kritisk, opplyser den nederlandske krisetjenesten.

Fortsatt er det 200 mennesker fra området som nederlandske myndigheter ikke vet hvor er. Noen kan ligge inne i katastrofeområdet. Det innerste brannområdet er stadig så varmt at redningsmannskapene ikke har kommet inn. Men de fleste er trolig bortreist eller hos venner og familie og enda ikke registrert.

- Vi var hjemme da vi hørte fyrverkeriet fra fabrikken. Vi gikk ned for å se og sto sammen med mellom 200 og 300 mennesker og så på rakettene som føk opp. Plutselig kom det et drønn, og alt begynte å riste, forteller Gisle.

Knust

Han og kjæresten Siri la på sprang i kaoset. Folk lå i gatene, sykler ble slengt i bakken. Etter å ha løpt noen hundre meter, kastet de seg i dekning bak et hus.

- En stein så stor som et spisebord deiset ned over inngangspartiet til huset over gata fra der vi satt. Inngangen ble knust, forteller Gisle.

De to kjærestene løp videre. De søkte dekning bak en mur da eksplosjon nummer to inntraff.

- Lyden var så høy at vi ikke hørte den. Bakken ristet, og rutene i nærheten ble sprengt, forteller Gisle. Etter tre kilometers løping kom de seg i sikkerhet i huset Gisle bor i.

Brannen påsatt?

Etterforskerne som nå skal prøve å finne årsaken til katastrofen, arbeider ut fra to hovedteorier:

  • Den første går ut på at en brannstifter var på ferde. To påsatte branner i byen i uka som gikk, understøtter denne hypotesen.

  • Den andre er at S.E. Fireworks hadde vesentlig større mengder med kjemikalier og sprengstoff oppbevart i bygningen enn det var gitt tillatelse til.

Under alle omstendigheter er det bred enighet om at oppbevaring av slike mengder høyeksplosivt materiale midt i et boligområde er helt uansvarlig.

carsten.thomassen@dagbladet.no

asbjorn.svarstad@dagbladet.no