- Vi løp hjem til mamma og spurte hvorfor de ropte «Rinnan-jævler» etter oss. Hun begynte å gråte

Mette og Janne Jørstad blir fortsatt straffet for onkelens grusomheter under krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mette og Janne Jørstad (42) blir fremdeles straffet for onkelens blodige grusomheter under krigen.

- Vi har blitt mobbet hele livet på grunn av slektskapet til Henry Oliver Rinnan, sier tvillingsøstrene.

Småjentene var 10 år gamle da det forhatte navnet dukka opp i skolegården for første gang.

- Vi løp hjem til mamma og spurte hvem Henry Oliver var. Og så spurte vi om hvorfor de ropte «Rinnan-jævler» etter oss. Hun begynte å gråte og vi fikk aldri noen forklaring. Men vi forsto at storebroren hennes var et tema som vi ikke fikk nærme oss, forteller Mette og Janne.

Rinnan-jævel Da Janne satt på hytta i forrige uke, flimret reklamen for helgas Magasinet i Dagbladet over TV-skjermen. Hun så økenavnet sitt som tittel på ei ny bok.

- Det traff meg som et slag i magen. Vi hadde fått vite at boka var på vei - men ingen hadde sagt til oss om at den skulle kalles «Rinnan-jævel». Så med mitt eksplosive temperament, skrev jeg mail og skjelte ut den ene forfatteren. Jeg har også vært på tråden med han som skrev om kvinnene i Rinnan-banden. Det ble heller ingen hyggelig samtale, medgir Janne Jørstad.

Den berømte onkelens varemerke under krigen var å narre gode nordmenn til å tro at han sto sentralt i motstandsbevegelsen. Den listige Rinnan, eller noen av medarbeiderne hans, oppnådde tillit. Når de hadde fått oversikt over hvem som sto bak illegale grupper og organisasjoner, kom Gestapo og foretok anholdelsene.

Selv gikk ikke Henry Oliver Rinnan av veien for å delta under tortur og drap. Han drepte også egne medarbeidere, hvis han fikk mistanke om at de ikke var 100 prosent lojale. 83 drap og ansvaret for at over 1000 landsmenn ble sendt til tyske konsentrasjonsleire, var den grusomme fasiten da saken mot Henry Rinnan og banden hans ble ført for domstolen i Trondheim.

Mobbing Hån og erting, kallenavn og nedsettende bemerkninger ble en del av hverdagen for Mette og Janne.

- Det gjorde ikke ting lettere for at Mette fikk epilepsi da vi var 10. Mor og far var selvsagt klar over at vi begge hadde det tøft. På skolen ble det innkalt til foreldremøter flere ganger, men selv om mobbinga ble tema også blant de voksne ble det aldri bedre, erindrer Janne.

Mor formante barna om at de aldri måtte stikke seg ut . «Vi må huske på hvem vi er», lød mammas mantra. Den eiegode, snille mora vår kunne bli tøff og bestemt når det vanskelige temaet ble brakt på banen, forteller Janne:

- Hun forsøkte å forklare oss, at også andre familier har sine dystre hemmeligheter. Bestemora til vedkommende som dag inn og dag ut hadde plaga Mette og meg - hadde selv ei bestemor som fikk et barn med en tysk soldat. Bestemora hadde vært såkalt tyskertøs.

Frykten gjorde at Mette og Janne aldri gikk alene til og fra skolen.

- Vi turte heller ikke å være alene hjemme, for vi hadde angst hele tida, sier Janne.

- Vi var ødelagte begge to. Jeg brøt budet om å ikke stikke seg ut, ved å bli gravid som 16-åring. Mor ble en rørende opptatt reservemamma for ungen. Mette fikk barn et par år seinere. Noen utdannelse å snakke om, er det aldri blitt på noen av oss. Sjøl tør jeg ikke å binde meg for tett til menn, sier Janne.

Mette har posttraumatisk stress og tynnslitte nerver. Begge har vi gått til psykolog de siste 18 åra.

Mobberne snakker Janne Jørstad er politisk aktiv og den mest utadrettede i familien.

Nylig ble hun valgt til nestformann i det lokale FrP-laget. Det er ikke fritt for at onkelen hennes kommer på dagsorden når hun er ute blant folk:

- Det mest utrolige var da en av de verste mobberne kom for å snakke med meg. Han ville gå til sak mot kommunen, fordi skoleledelsen aldri stoppet ham i å være slem mot Mette og meg, sier Janne.

NAZIST: Henry Rinnan.
NAZIST: Henry Rinnan. Vis mer