Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi løp ut i bare pyjamas

Ricardo Rodriges Perez har mistet alt etter jordskjelvet i Chile.

HAR MISTET ALT HAN HAR: Ricardo Rodriges Perez. Alle foto: Yngve W. Bergheim
HAR MISTET ALT HAN HAR: Ricardo Rodriges Perez. Alle foto: Yngve W. Bergheim Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| SANTIAGO (Dagbladet.no): - Vi rakk akkurat å forlate huset rett før det falt sammen, sier Ricardo Rodriges Perez. Han står framfor ruinene av det som en gang var hjemmet til hans familie på tre.

Veggen til nabobygget ble revet med når bygget til Perez raste sammen. Nå kan man titte inn i værelsene i bygningen som i et dukkehus. To biler parkert utenfor huset er knust av store mursteiner.

- Vi løp ut i bare pyjamas, naboene har lånt oss klærene vi står i nå. Vi har mistet alt vi har.

Bodde mange familierI et av nabobyggene bor Anna Guerra. Hun er en av mange peruanere i Santiago som har forlatt hjemlandet for å finne arbeid.

KNUST: Dette var Perez' hjem.
KNUST: Dette var Perez' hjem. Vis mer

- Jeg er alene i Chile, og det er første gangen jeg opplever noe slik. Leiligheten min er i ferd med å falle sammen. Jeg kan ikke bo der lengre men jeg har ingen andre steder å dra, gråter Anna.

Vi er i Barrio Brazil og Barrio Yungay, to sentrumsnære nabolag i Santiago kjent for de mange studentpubene og et yrende uteliv. Området har mange eldre bygninger som er hardt rammet av jordskjelvet. Det er kollapset byggninger i nesten hver gate.

Ikke mer enn hundre meter fra ruinene til Perez' hus er en rekke familier i gang med å bærer ut sine eiendeler fra en treetasjers bygning. Milenko Martinez tar meg med inn i bygget for å vise meg sin leilighet. Trappeoppgangen er full av mursteiner som har falt ned fra vegg og tak. I tredje etasje blir vi møtt av en murblokk som blokkerer deler av trappa, og i gangen enda en.

- Her bodde det mange familier, sier Milenko og peker bortover gangen som har flere leiligheter der veggene har løsnet helt og hviler nærmest som kort i et korthus opppå hverandre. Jeg vet ikke nøyaktig hvor mange som bor her, men det er over ti familier.

LEILIGHETEN FALLER SAMMEN: Anna Guerra.
LEILIGHETEN FALLER SAMMEN: Anna Guerra. Vis mer

- Denne murblokken falt bare centimeter fra en 70-åring når han var på vei ut under jordskjelvet. Nok en stor murblokk ligger midt i gangen.

- Takket være Gud ble ingen skadet.

Skrek utenfraVi går bort til Milenkos leilighet og i det han skal vise meg hvordan alle veggene har løsnet, kjenner vi et etterskjelv.

Veggene i korthuset beveger på seg og steiner og sand drysser ned fra taket. Noen skriker utenfra at vi må komme oss ut så fort som mulig.

OPPLEVDE DRAMAET: Milenko Martinez.
OPPLEVDE DRAMAET: Milenko Martinez. Vis mer

Jeg legger på sprang, men Milenko stopper meg.

- Gulvet kan gi etter om du løper.

Vi går ut så rolig som etter forholdende mulig mens sand og småsteiner faller ned rundt oss.

VEGGEN RASTE SAMMEN: 
- Takket være Gud ble ingen skadet, sier Martinez.
VEGGEN RASTE SAMMEN: - Takket være Gud ble ingen skadet, sier Martinez. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!