Vi løper i flokk

Det er lett å la seg forføre av flinke folk. I saken mot Breivik svinger pendelen, skriver rettspsykolog Pål Grøndahl.

HVEM SKAL MAN LYTTE MEST TIL?: De psykiatrisk sakkyndige Torgeir Husby (t.v.), Synne Sørheim, Terje Tørrissen og Agnar Aspaas skal alle fram med sin ekspertise i retten. Dommerne kan bare støtte to av dem.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HVEM SKAL MAN LYTTE MEST TIL?: De psykiatrisk sakkyndige Torgeir Husby (t.v.), Synne Sørheim, Terje Tørrissen og Agnar Aspaas skal alle fram med sin ekspertise i retten. Dommerne kan bare støtte to av dem. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

20. april ca. 11.30 spurte bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen tiltalte Anders Behring Breivik om hvordan han selv så på sin egen tilregnelighet. Han svarte: «Altså, denne saken er kjempeenkel. Jeg er ikke et psykiatrisk tilfelle, og jeg er tilregnelig».

Med et svakt humoristisk skråblikk kunne man kanskje si at denne uttalelsen kan nærme seg en vrangforestilling. En vrangforestilling er en falsk oppfatning av noe, eller en besynderlig ide som ikke bygger på fornuft eller iakttagelse.

Behring Breiviks påstand om at han ikke er noe psykiatrisk tilfelle er langt fra sannheten. Og, saken er definitivt ikke enkel. For maken til kø av eksperter, professorer, spesialister, forskere og klinikere innen psykologi, psykiatri og rettspsykiatri har vel noen knapt noen norsk rettssal vært beæret med.

Ekspertene har heller ikke vært enige om så mye: Et utall av diagnoser har vært fremsatt, Tourettes syndrom, Asperger, dyssosial og narsissistisk personlighetsforstyrrelse, vrangforestillingslidelse, paranoid psykose og paranoid schizofreni. En skikkelig cocktail av diagnoser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer