Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gjermund Cappelen om Jensen:

- Vi løste straffesaker, jeg gjorde kriminalitet, han så at jeg tjente penger. Slik løste det seg

Gjermund Cappelen hevder at Eirik Jensen hele tida har visst hva han drev med, og at han var involvert.

ANKESAK: Tirsdag 28. august begynner ankesaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Borgarting lagmannsrett. Jensen var en av Norges mest anerkjente politimenn, men endte med å bli dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og narkotikasmugling i en av norgeshistoriens mest omtale rettssaker. Video: Nicolai Delebekk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjermund Cappelen har nå startet sin forklaring for retten under ankesaken mot ham og Eirik Jensen.

FORKLARER SEG: Gjermund Cappelen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORKLARER SEG: Gjermund Cappelen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Her står hasjbaronen fra Bærum fast på sin forklaring fra tingretten om at Eirik Jensen fikk 500 kroner per kilo importerte hasj. Cappelen er dømt for innførsel av over 13,9 tonn hasj, og har anket straffeutmålingen mot ham på 15 år.

- Jeg kan si det som så at det ikke har noe med gjengmiljøet at jeg skal ha laget et komplott mot Eirik Jensen. Det er bare vås. Ingen har truet meg til å ringe på hos Asker og Bærum-politiet og tyste på Jensen. Jeg ble arrestert mot min vilje, sier Cappelen i retten.

Følg saken direkte her.

- Samarbeidet startet

Cappelen forteller at han møtte Jensen for første gang i 1993 i et avhør etter at han hadde blitt pågrepet.

- Jensen hadde en mild framtoning og det virket som han ville hjelpe. Han fulgte meg opp da jeg ble løslatt, men var også interessert i informasjon. Da startet samarbeidet rent politifaglig, sier Cappelen.

Ifølge ham var rusproblematikken Jensens hovedfokus den gangen.

- Han gjorde en innsats. Men han var interessert i hvem jeg var sammen med og oppdaget at jeg hang med folk som var interessante for politiet. Han var mest interessert i å løse andre straffesaker og ikke i meg. Han kommenterte aldri mine dyre klokker eller dyrt tøy, sier Cappelen.

Ifølge Cappelen fikk han synlig mye penger etter en av de første store innførslene 1993.

- Så at jeg tjente penger

- Jensen nevnte at han hadde dårlig råd, og jeg så mitt snitt til å spørre om jeg skulle hjelpe han med penger. Jeg kommer tilbake til det, men det var starten, ser cappelen og fortsetter:

- Høsten 93. Vi løste straffesaker, jeg gjorde kriminalitet, han så at jeg tjente penger. Slikt løste det seg. Vinteren 93-94 importerte jeg hasj og Jensen fikk 500 kr per kilo som jeg solgte, hevder Cappelen.

På oppfølgingsspørsmål fra dommer Kristel Heyerdahl, presiserer Cappelen at det var snakk om 500 kroner per kilo hasj som ble importert.

- Min ambisjon var å selge mest mulig hasj. Det var det livet mitt dreide seg om. Det fortsatte jeg med fram til jeg ble pågrepet nå. Det var mitt liv. Der hadde jeg mine venner og mine kontakter. Det var et spennende liv. Det er det ikke nå lenger. Det er en fæl historie og ikke mye å skryte av.

- Jensen hjalp meg

Cappelen bodde delvis i Nederland, og fikk en rekke kontakter der. Han fikk større narkotikaproblemer, som Jensen hjalp ham med. Cappelen bodde også hjemme hos Jensen.

- Han gjorde alt han kunne for å få meg ut av det uføre jeg var i. Han var i kontakt med moren min, faren min og eksen min. Han kjørte meg til avrusning og til Spania i 98. Min lege fra den tiden vil fortelle om dette seinere i retten.

Ifølge Cappelen ønsket han å etablere seg lovlig på slutten av 90-tallet, men at han ikke fikk det til.

- Så jeg fortsatte med hasjvirksomheten. Hadde venner og kontakter der og det ble vanskelig å bryte ut, sier han.

- Har visst hele tida

- Når det gjelder kildevirksomheten til meg og Eirik var det et par straffesaker på 90-tallet som jeg kommer tilbake i lukket rett. Mye av informasjonen han har fått av meg er folk som har tråkka meg på tærne som har sabotert for meg. Det kommer jeg tilbake til, sier han.

Jensen har bestridt at han visste at Cappelen var en storkriminell. Ifølge Cappelen har han alltid omringet seg med mye penger, noe han sier Jensen har visst.

- Livsstilen min på 90-tallet var fine biler. Jeg fremsto ikke som blakk. Eirik har visst hva jeg drev med hele tida og var involvert, sier han.

JENSEN-SAKEN: Reporter Trym Mogen og kommentator Martine Aurdal gir siste oppdatering i Eirik Jensen-saken. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!