Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi lover sjokolade på bordet både denne jula og neste år

Norske sjokoladeprodusenter tar spådd kakaokrise med knusende ro.

SØTT MED BISMAK: Verdens kakoforsyninger, som blant annet er nødvendig for å lage den folkekjære melkesjokoladen, skal ifølge spådommene stå i fare. Det bekymrer ikke norske sjokoladeprodusenter ennå.

FOTO: SVEINUNG U. YSTAD, Dagbladet
SØTT MED BISMAK: Verdens kakoforsyninger, som blant annet er nødvendig for å lage den folkekjære melkesjokoladen, skal ifølge spådommene stå i fare. Det bekymrer ikke norske sjokoladeprodusenter ennå. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Verden er i ferd med å gå tom for sjokolade» kunne du lese på Dagbladet.no i går. Vi går nemlig mot det lengste kontinuerlige sjokoladeunderskuddet på 50 år og bare i fjor spiste vi 70 000 tonn mer sjokolade enn det som ble produsert.

I 2020 er det regnet at vi spiser én million tonn enn det som blir produsert. I 2030 skal dette igjen øke til to millioner tonn. Det er sjokoladeråvaren kakao og dens plante man i framtida er usikker på om klarer å holde tritt med etterpørselen. Spørsmålet er jo da hvordan det skal være nok sjokolade til alle.

- Jeg skjønner ikke helt hvor de har det fra. Det er ingen signaler om råvaremangel, men prisen på kakao er høy. På lang sikt må man selvsagt sørge for at de som dyrker kakao ser på det som attraktivt, sier Robert Rønning, kommunikasjonsdirektør i Orkla Confectionery & Snacks Norge som har merkene Nidar og Stratos.

Ikke så dramatisk - Det er ingen ubegrunnet frykt, men det virker nok mer dramatisk enn det egenlig er. Det er mange aktører som i årevis har gjort ting for å forbedre dette på hver sin tue. Nå ses problemstilling på i et stor bransjeperspektiv og det er mange som går ned i problemstillingen og forsøker å finne løsninger på det, sier Kristian Hvilen nordisk kommunikasjonsdirektør i Mondelez International, som eier blant annet norske Freia.

- Vi lover sjokolade på bordet både i jula og til neste års jul, sier han.

Tørrere vær og flere sykdommer i Elfenbenskysten og i Ghana, hvor det dyrkes flest kakaobønner i verden, pekes på som hovedårsakene til en mulig kommende kakaokrise. Produksjonen vil falle i Vest-Afrika samtidig som det er ventet at etterspørselen bare vil fortsette å øke i land som Kina.

Rønning peker på forskjellig initiativ for å sikre en bærekraftig kakaoproduksjon.

- Vi kjøper bare UTZ-sertifisert kakao og legger vekt på at kakaobøndene får opplæring for å sikre at avlingene og kvaliteten på kakaoen blir best mulig. Det er vanskelig å spå framtida og vi kan få variasjoner i avlingene, blant annet på grunn av regionale forskjeller, sier Rønning.

Ingen krise ennå Hvilen i Freia peker på mange av de samme prosjektene som Rønning.

- Det må skapes bedre rammevilkår for arbeiderne og sørge for at yngre generasjoner ønsker å bli kakaobønder. Vi har masse aktivitet i både Elfenbenskysten og Ghana nå, og det er team fra Harvard der nede nå som ser på om det vi gjør funker. Vi ønsker å bruke penger og gjøre ting som har målbar effekt, sier han.

FREIA: Freia garanterer sjokolade til folket. Foto: Jacques Hvistendahl
FREIA: Freia garanterer sjokolade til folket. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Mondelez International er en av verdens største sjokoladeprodusenter, og Hvilen sier de må tenke langsiktig.

- Vi er bekymra, men ikke mer enn vi burde være, sier han.

- Ingen grunn til å kjøpe inn sjokolade og bunkre opp helt ennå, Hvilen?

- Folk må gjerne hamstre sjokolade, men ikke spis alt på en gang!

- Folk må gjerne kjøpe mye sjokolade, og det er ingen grunn til å ta disse bekymringsmeldingene innover seg, sier Rønning i Orkla.

NIDAR: Sjokoladeprodusentene i Orkla mener det ikke er grunn til bekymring.
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
NIDAR: Sjokoladeprodusentene i Orkla mener det ikke er grunn til bekymring. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media