- Vi lover sjokolade på bordet både denne jula og neste år

Norske sjokoladeprodusenter tar spådd kakaokrise med knusende ro.

SØTT MED BISMAK: Verdens kakoforsyninger, som blant annet er nødvendig for å lage den folkekjære melkesjokoladen, skal ifølge spådommene stå i fare. Det bekymrer ikke norske sjokoladeprodusenter ennå.

FOTO: SVEINUNG U. YSTAD, Dagbladet
SØTT MED BISMAK: Verdens kakoforsyninger, som blant annet er nødvendig for å lage den folkekjære melkesjokoladen, skal ifølge spådommene stå i fare. Det bekymrer ikke norske sjokoladeprodusenter ennå. FOTO: SVEINUNG U. YSTAD, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Verden er i ferd med å gå tom for sjokolade» kunne du lese på Dagbladet.no i går. Vi går nemlig mot det lengste kontinuerlige sjokoladeunderskuddet på 50 år og bare i fjor spiste vi 70 000 tonn mer sjokolade enn det som ble produsert.

I 2020 er det regnet at vi spiser én million tonn enn det som blir produsert. I 2030 skal dette igjen øke til to millioner tonn. Det er sjokoladeråvaren kakao og dens plante man i framtida er usikker på om klarer å holde tritt med etterpørselen. Spørsmålet er jo da hvordan det skal være nok sjokolade til alle.

- Jeg skjønner ikke helt hvor de har det fra. Det er ingen signaler om råvaremangel, men prisen på kakao er høy. På lang sikt må man selvsagt sørge for at de som dyrker kakao ser på det som attraktivt, sier Robert Rønning, kommunikasjonsdirektør i Orkla Confectionery & Snacks Norge som har merkene Nidar og Stratos.

Ikke så dramatisk - Det er ingen ubegrunnet frykt, men det virker nok mer dramatisk enn det egenlig er. Det er mange aktører som i årevis har gjort ting for å forbedre dette på hver sin tue. Nå ses problemstilling på i et stor bransjeperspektiv og det er mange som går ned i problemstillingen og forsøker å finne løsninger på det, sier Kristian Hvilen nordisk kommunikasjonsdirektør i Mondelez International, som eier blant annet norske Freia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer