Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi lurer heroinavhengige

Tidligere bruker slakter nye retningslinjene for metadon-pasienter.

KAN BLI LURT Målet er å få tungt rusavhengige heroinister inn i LAR-systemet, men nå er pasientorganisasjonen sterkt kritisk til nye retningslinjer. Her fra den såkale Nåleputa ved Oslo S.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KAN BLI LURT Målet er å få tungt rusavhengige heroinister inn i LAR-systemet, men nå er pasientorganisasjonen sterkt kritisk til nye retningslinjer. Her fra den såkale Nåleputa ved Oslo S. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| - Dette er ekstremt alvorlig og et nytt overgrep mot en såkalt «uverdig trengende pasientgruppe», sier Aasmundstad til Dagbladet.

Hun er selv metadonpasient på 13. året etter over 20 år som tungt rusavhengig. Dessuten er hun grunnlegger og styreleder i pasientorganisasjonen proLAR. Derfor har hun sittet som brukerrepresentant gjennom det omfattende arbeidet med nye retningslinjer for Legemiddelassistert rehabilitering (LAR). De skal være klare i løpet av kort tid.

- Lurer pasientene
Arbeidsgruppa, hvor hun har sittet sammen med andre fagfolk på rusfeltet, hadde sitt siste møte forrige fredag, og Aasmundstad er opprørt over resultatet. Hun mener retningslinjene er fullstendig motstridende i forhold til målet om å gi pasientene større muligheter til medvirkning.

- Vi lurer pasientene. Ifølge retningslinjene er LAR-pasientene pålagt å delta i en såkalt ansvarsgruppe med sosialkontor, lege og andre, men ifølge loven skal dette være frivillig - slik det er for alle andre pasientgrupper. Mange opplever ansvarsgruppene som kontrollerende, belastende og uforutsigbare og bør derfor ha anledning til å la være å delta, sier Aasmundstad.

I stedet ønsker hun at retningslinjene gjorde det klart at LAR-pasientene kan velge.

- Vi ønsker ansvarsgrupper, men det må være mulig å velge det bort. Det hadde tvunget apparatet rundt til å skjerpe seg og gi et bedre tilbud og ført til reell brukermedvirkning. Mangelen på reell brukermedvirkning gjennomsyrer retningslinjene, sier Aasmundstad.

TIL FRONTALANGREP Styreleder i pasientorganisasjonen proLAR, Lise Aasmundstad går til frontalangrep på de nye retningslinjene for LAR som er rett rundt hjørnet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TIL FRONTALANGREP Styreleder i pasientorganisasjonen proLAR, Lise Aasmundstad går til frontalangrep på de nye retningslinjene for LAR som er rett rundt hjørnet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Fatale konsekvenser
I dag arrangerer proLAR en nasjonal fagkonferanse for pasienter i LAR. Her blir de nye retningslinjene et av hovedtemaene, og Aasmundstad mener konsekvensene av dem vil bli dramatiske.

- Det haster med å få LAR til å fungere skikkelig. Med retningslinjene det nå legges opp til, vil vi ikke få bukt med de store problemene som er med det organisatoriske rammeverket. Dette vil kunne få fatale konsekvenser når vi om ikke lenge går inn i debatten rundt legeordinert heroin, sier Aasmundstad.

Helsedepartementet er ikke ferdig med arbeidet med de nye retningslinjene, og ønsker derfor ikke å kommentere kritikken fra Aasmundstad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media