Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi lurer jo på om de i det hele tatt er soningsdyktige, og tror de trenger mer enn vi kan gi dem

Teamet forsøker å aktivisere noen av landets farligste fanger - de psykisk syke som sitter på isolat.

RESSURSTEAM:. Fire fengselsbetjenter fra fengselets ressursteam jobber sammen når en fange på avdeling G skal på aktiviteter eller dusje. Fra venstre Tora Marie, Christian, Christoffer og Magnus. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
RESSURSTEAM:. Fire fengselsbetjenter fra fengselets ressursteam jobber sammen når en fange på avdeling G skal på aktiviteter eller dusje. Fra venstre Tora Marie, Christian, Christoffer og Magnus. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ILA (Dagbladet): I kjelleren på Ila fengsel- og forvaringsanstalt soner noen av landets farligste fanger. De er psykisk syke og sitter på isolat.

Dagbladet har fått følge en av fangene som sitter her, på fengselets avdeling G.

Mannen, som er i begynnelsen av 30-åra, har snart sittet fem år isolert på ei sju kvadratmeter stor celle i kjelleren. Der har han et lite vindu som slipper inn noen stråler dagslys, en TV, en DVD-spiller, en Playstation, ei seng, en vask og et toalett.

Han har arr på armene og arr på beina. Han sier ingenting når fengselsbetjentene snakker til ham, eller når han får beskjed om at Dagbladet er til stede.

- De trenger mer - Dette er en alvorlig psykisk syk person, som på ingen måte blir bedre av å sitte minst 20 timer helt alene hver eneste dag, år etter år, sier inspektør Freddy Hansen ved Ila fengsel.

Han leder fengselets «ressursteam», som ble opprettet i 2014.

Magnus, Christoffer, Christian og Tora Marie er fengselsbetjentene fra teamet som var på vakt den dagen Dagbladet fikk komme ned i kjelleren.

- Fangene her klarer ikke å holde en samtale uten å spore av. De er redde for omverdenen og i perioder der de har sittet mer isolert har vi sett en forverring, sier Christian i teamet.

- Vi lurer jo på om de i det hele tatt er soningsdyktige, og tror de trenger mer enn vi kan gi dem, tilføyer hans kollega, fengselsbetjent Tora Marie.

- Uakseptabel situasjon Også ledelsen ved Ila er bekymret for denne mannen, og de andre psykisk syke som soner i kjelleren sammen med ham.

- Det virker ikke som om folkeopinionen bryr seg særlig om disse fangene, men som fengselsdirektør er det min plikt å si ifra når det foregår en uakseptabel situasjon. Disse menneskene burde fått et bedre tilbud. De trenger behandling, sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid.

Hele reportasjen fra avdeling G kan leses i Dagbladets helgeavis eller her.

ISOLASJON: Mannen i begynnelsen av 30-åra har sittet nesten fem år på isolat. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ISOLASJON: Mannen i begynnelsen av 30-åra har sittet nesten fem år på isolat. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart