«Vi lurte på om vi noen gang skulle få se våre barn igjen»

De våknet av at skipet drev. Ute på dekk observerte de skjæret nærme seg. De så hverandre inn i øynene og tenkte at de kanskje hadde sett barna sine for siste gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FLORØ/OSLO/BERGEN (Dagbladet): Frank Kronheim og kona Mary-Ann fra Blomsterdalen utenfor Bergen hadde ordnet barnevakt og unnet seg en frihelg.

De hadde tatt med Mary-Anns far, Terje Sommer, og reist på julebordtur med hurtigruta. Første del av reisen gikk fint - de feiret jula på fredagskvelden, gikk av i Molde neste dag, og seinere lørdag hoppet de på sørgående hurtigrute tilbake til Bergen: MS «Midnatsol».

Alarmen gikk

Frank Kronheim fikk en urovekkende følelse like før alarmen gikk klokka 04.15 natt til i går. Han stakk opp på dekk for å se hva som skjedde. Rettere sagt - hva som ikke skjedde.

- Jeg lå i lugaren og merket at båten ikke hadde noen framdrift. Vi lå bare og stampet. Like etter gikk da også alarmen, forteller Kronheim.

- Det var et øyeblikk, rett før vi gikk i livbåtene, at kona og jeg så hverandre inn i øynene. Vi lurte på om vi noen gang skulle få se våre barn igjen. Vi har en datter på tolv, en sønn på åtte og en datter på fire år, sier Kronstad.

Motoren startet

Den 35 år gamle it-koordinatoren karakteriserer dramaet fra klokka fem til halv sju i går morges som «jævlig».

- Bølgene var ti meter høye, og vi drev stadig nærmere skjæret. Til slutt kan vi ikke ha vært lenger unna enn 30- 40 meter. På det tidspunktet satt vi alle sammen i livbåtene, som ikke var låret, men som hadde motorene i gang. Frank Kronheim sier til Dagbladet at skjæret til slutt hadde vokst seg så stort at han kunne skjelne detaljer i nattemørket:

- Jeg så at skjæret var av gråstein. Og jeg tenkte: «Treffer vi nå, så er det kvelden.» Vi satt med redningsvester på, tett i tett i livbåtene. Linene som var forsøkt skutt over til redningsbåten, hadde bommet på målet to ganger. Det som til slutt reddet oss, i tolvte time, var at det ene ankeret plutselig fikk feste. Da var vi bare noen titalls meter fra skjæret. Det forsinket tragedien. Og klokka halv sju, da jeg tror det var sekunder før livbåtene ville blitt låret, startet den ene motoren.

Selve ekteskapet

Rystede og utslitte «Midnatsol»-passasjerer ankom Bergen etter å ha blitt fraktet fem timer med buss fra nødhavnen Florø i går.

- Jeg er redd jeg kommer til å få varige ettervirkninger av dette, sier Terje Sommer, som reiste sammen med svigersønnen Frank Kronheim, datteren Mary-Ann og kona Sharon.

- De fleste av passasjerene så ikke hvor ille dette var. Men jeg stakk hodet opp av livbåten fra tid til annen og så dette skjæret. Et skremmende syn, sa Kronheim.

Terje Sommer er gammel sjømann og har sett et par vinterstormer før. Men turen med supermoderne «Midnatsol» ble hans verste seilas hittil.

- Jeg så det gikk inn på mannskapet også, sier Sommer.

Men blant utkjørte passasjerer fant vi også et par som var begeistret for dramaet. Svenske Nils Bæckmann (69) ble euforisk over alle pressefolkene som møtte ham og kona Annie-Gerd.

- Dette var som ekteskapet. Stormfullt!

LYKKELIG SLUTT: Fortsatt preget av hendelsen er ekteparet Frank Kronheim og Mary-Ann Sommer framme i Bergen, etter fem timer i buss fra nødhavnen i Florø.
FILMET KONA: Dramaet nærmer seg et crescendo, og Frank Kronheim filmer kona Mary-Ann som har iført seg redningsutstyr og livredd knuger redningsvesten sin. Deretter går paret, og 100 andre passasjerer i livbåtene.
SKIP I NØD: Hurtigruteskipet «Midnatsol» i fri drift mot skjæret. I tolvte time ble skip og passasjerer berget.
I LIVBÅT: I mørket inne i livbåtene satt passasjerene tett i tett og bare ventet på å bli låret.