Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronasmitte blant eldre:

- Vi må begrense besøkende

Alle de tre corona-dødsfallene så langt i Norge, har rammet eldre personer.

- SYKEHJEM ER UTSATT: Bent Høie oppfordrer om å begrense sykehjemsbesøkene og heller ringe. Foto: NTB Scanpix
- SYKEHJEM ER UTSATT: Bent Høie oppfordrer om å begrense sykehjemsbesøkene og heller ringe. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lørdag kveld kom meldingen om at Norge har fått sitt tredje corona-dødsfall. Det dreier seg om en beboer ved Ellingsrudhjemmet i Oslo.

Ytterligere to beboere er også bekreftet smittet, og fortsatt ventes det flere prøvesvar.

Tidligere lørdag kveld opplyste også Oslo universitetssykehus om at en eldre pasient med Covid-19-sykdom hadde dødd ved sykehuset.

Helseminister Bent Høie (H) oppfordrer nå om at vi må begrense antall besøkende til de eldre.

- Sykehjem er utsatt

- Vi ser nå dessverre flere dødsfall blant våre eldre som følge av dette viruset. Mine tanker går til de pårørende som har mistet sine kjære, sier Bent Høie i en e-post til Dagbladet.

- Alt det vi nå gjør er en solidaritetshandling mellom unge og eldre. Vi må sammen stoppe smitten. Det er ekstra viktig å beskytte våre sårbare eldre. Sykehjem er utsatt, det er derfor innført adgangskontroll og besøk skal bare skje unntaksvis. Nå må vi heller ringe.

CORONAVIRUSET: En tredje person er bekreftet omkommet som følge av viruset. Video: Dagbladet TV Vis mer

Den aktuelle beboeren ved Ellingsrudhjemmet døde tidligere i uka, men det ble først i dag bekreftet at vedkommende var smittet, opplyser Sykehjemsetaten i en e-post til Dagbladet.

Det arbeides nå for å avgrense smitten og ivareta beboere, pårørende og medarbeidere, opplyser Sykehjemsetaten.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Alle avdelingene på langtidshjemmet er isolert fra hverandre. På den berørte avdelingen er sju beboere isolert og observeres. De øvrige beboerne observeres for symptomer. Dersom de utvikler symptomer, blir de testet.

Ellingsrudhjemmet er nå stengt for besøkende og hovedpårørende til de som er isolert er kontaktet. Pårørende til andre beboere blir løpende kontaktet på telefon.

- Coronaviruset er ikke farlig for de fleste av oss, men det er livsfarlig for noen. Derfor har vi iverksatt drastiske tiltak for å hindre at smitten sprer seg med det omfang vi har sett til nå. Hvis alle forholder seg til rådene som gis og tiltakene som er satt inn, vil vi raskere kunne komme tilbake til en normal situasjon igjen, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til Dagbladet.

Besøksrestriksjoner

Det er også blitt innført besøksrestriksjoner og adgangskontroll på Oslo kommunes helsehus og langtidshjem. Pårørende bes om å begrense sine besøk i størst mulig grad.

Bare de aller nærmeste pårørende kan komme på besøk hvis de oppfyller kravene som er satt for å unngå smitte, heter det på Oslo kommune sine hjemmesider.

- Mine tanker går til de etterlatte, sa statsministeren til Dagbladet etter at Norge hadde fått bekreftet det første Covid-19-relaterte dødsfallet torsdag.

- Dette viser hvorfor det er helt avgjørende at alle landets innbyggere nå deltar i en dugnad for å bremse smitten. Det skal vi gjøre i solidaritet med eldre mennesker, kronisk syke og andre som er spesielt utsatt for å utvikle alvorlig sykdom som følge av coronaviruset.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!