- Vi må begynne å kolonisere andre planeter. Hvis en asteroide utsletter oss ville det vært bortkastet om ingen kunne komme tilbake

Sir Richard Branson til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO RÅDHUS (Dagbladet): Virgin-gründer og mangemilliardær Sir Richard Branson mener vi bør kolonisere andre planeter slik at vi er klare for verdensutslettelse, og sier han skal ta med hele familien til rommet - trolig innen 2014.

- Jeg har nesten sluttet å tippe, men jeg tror Virgin Galactic vil være «oppe og gå» i år, sier Sir Branson til Dagbladet.

Han er i Oslo for å motta «forretningens fredspris» - Business for Peace Prize - for arbeidet med sine mer enn 400 firmaer, deriblant Virgin Airlines, Virgin Music og prestisjeprosjektet Virgin Galactic.

- Vanskeligere enn vi trodde

I 2004, da han for første gang snakket om å bygge romskip for hvermansen, sa han at han trodde det ville være klart allerede i 2007.

Det skjedde ikke.

- Det har vist seg å være mye vanskeligere enn hva vi trodde. Romskipet var ikke vanskelig å bygge, moderskipet var ikke vanskelig å bygge - men raketten måtte være stor nok til å få skipet opp i rommet. Det har vært rocket science, bokstavelig talt. Vi har testet på bakken, og det funker - nå blir det neste å teste «in flight», sier han til Dagbladet.

ENTUSIASTISK: Sir Richard Branson snakker entusiastisk om romplanene. Han tror Virgin Galactic vil være i rommet allerede i løpet av 2014. Foto: Endre Vellene
ENTUSIASTISK: Sir Richard Branson snakker entusiastisk om romplanene. Han tror Virgin Galactic vil være i rommet allerede i løpet av 2014. Foto: Endre Vellene Vis mer

Se hele intervjuet med Branson i videovinduet øverst.

- Jeg håper vi er der, men jeg legger ikke alle kortene på bordet og sier vi er der nå, sier han.

Han har planer om at vi skal dra på ferie ut i rommet. Aller først skal han ta med seg familien.

- Ja, så fort jeg vet at alt er testet og at alt er i orden, så reiser vi ut i rommet, sier han.

- Asteroide

- Er det ikke risikabelt å ta med familien på noe som aldri før er gjort?

- Vi vil ha gjort massevis av tester innen vi drar, så jeg bekymrer meg ikke for det. Jeg skal ta med meg barna, så kona vil ikke tilgi meg om det skulle skje noe, ler han.

Prisvinneren begynte å jobbe som 15-åring, og har tidligere fortalt at han ble fortalt av læreren sin at han «kom til å bli enten kriminell eller millionær». Siden den gang har gründeren utforsket - i hovedsak - rommet og havet.

- Tror du at vi noen gang kommer til å leve på Mars?

- Ja, jeg tror på alle disse tingene. Vi må sikte mot stjernene, og det gjør vi. Vi burde kunne bygge hoteller i rommet. Det må jo bli laboratorier og sånt i begynnelsen, men vi bør kolonisere andre planeter. En dag kan en stor asteroide treffe jorda og utsette oss alle. Det ville væt bortkasta om ikke vi da allerede har folk på en annen planet som kan komme tilbake, sier Branson.

Storbritannias åttende rikeste person (2014) mottar akkurat nå «fredsprisen», som gis til enkeltpersoner som regnes som rollemodeller for resten av næringslivet ved å skape verdier for både sitt selskap og for samfunnet.

Vinneren får en statuett, men ingen penger. Det er kanskje greit for Sir Branson, som er god for svimlende fem milliarder dollar, ifølge rikinglista Forbes.

- Mye makt Branson uttalte tidligere i år at han har satt seg på en liste over milliardærer som kommer til å donere bort halve formuen sin til veldedighet, ifølge den engelske avisa Mirror.

- KONA VIL IKKE TILGI MEG: ... Så derfor er han sikker på at når han først tar med familien ut i rommet, vil alt gå som det skal. Foto: Endre Vellene
- KONA VIL IKKE TILGI MEG: ... Så derfor er han sikker på at når han først tar med familien ut i rommet, vil alt gå som det skal. Foto: Endre Vellene Vis mer

- Tidligere har forretningsledere ment at verdensproblemer er opp til myndighetene å fikse. Det mener jeg ikke er riktig. Forretningsledere har enormt mye makt, og hvis alle forretninger kunne vært med på å fikse problemer, tror jeg vi kan få bukt med mange problemer, sier han til Dagbladet.

Men ikke alle er like positive til at Branson mottar prisen.

- Etter mitt syn er prisen ganske upassende, sier revisoren og kommentatoren Richard Murphy, ifølge NTB.

Han rådgir blant annet britiske fagforeninger og organisasjoner om skattepolitikk, og er blant dem som er kritisk til at Branson baserer deler av forretningsimperiet sitt i skatteparadiser.

I fjor ble det kjent at Branson har meldt flytting til et av disse skatteparadisene, Jomfruøyene, der han har sin egen private øy.

- Utnytter systemet Murphy mener Branson utnytter det samme systemet som mange andre konserner, med komplekse forbindelser mellom selskapene som gjør det vanskelig å følge pengestrømmene - og oppdage hvorvidt det betales tilstrekkelig skatt.

- Det kan være Branson har betalt rett skatt, på rett sted og til rett tid, men det kan vi ikke se, sier Murphy, som dermed mener det er vanskelig å slå fast i hvilken grad Bransons arbeid kommer samfunnet til gode.

Branson mottar Business for Peace-prisen sammen med fem andre næringslivsledere fra hele verden under en seremoni i Oslo rådhus torsdag. Ifølge prisens grunnlegger, finansmannen Per L. Saxegaard, skal prisen gå til «innflytelsesrike næringslivsledere som har vist fordelene ved et konstruktivt forhold mellom næringsliv og samfunnet».

MOTTAR PRIS: - Tidligere har forretningsledere ment at verdensproblemer er opp til myndighetene å fikse. Det synes jeg ikke er riktig, sier Branson. Foto: Endre Vellene
MOTTAR PRIS: - Tidligere har forretningsledere ment at verdensproblemer er opp til myndighetene å fikse. Det synes jeg ikke er riktig, sier Branson. Foto: Endre Vellene Vis mer