Vi må begynne å se framover

SØRUMSAND (Dagbladet.no): En uke etter at de tiltalte i trippeldrapssaken ble dømt til 21 års fengsel, møtte 25 nære familiemedlemmer og venner fram på Orderud gård, for å støtte de domfelte. - Vi må begynne å se framover. Nå må vi nullstille oss, alle sammen, sier Mette Orderud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun er gift med Lars Martin Orderud, som er søskenbarnet til Per Kristian Orderud.

- Det koster så mye å leie hjelp for å drive gården. Noen har sagt at de kanskje kan drive den, men det er fremdeles usikkert. Hvis ikke, går det mot en styrt avvikling, sier hun.

Mannen hennes, Lars Martin Orderud, har brukt mye tid på gården. Men han har egen gård, i tillegg til eget lastebilfirma. Det blir for mye i lengden, og alle i familien frykter at de må legge ned gårdsdriften.

- Han klarer det ikke, rett og slett. Men Per har forståelse for det, sier Mette Orderud til Dagbladet.no.

Vil støtte

Andre familiemedlemmer har gjort sitt for å holde gårdsdriften ved like, blant andre familien til avdøde Marie Orderud.

- De har stilt opp og hjulpet til. Men det har vært to tøffe år.

De 25 menneskene som var samlet på gården i kveld, stiftet foreningen «Per og Veronicas venner». De opprettet en egen konto, og vil samle inn penger for å oppklare trippeldrapet på Orderud gård.

- Vi møtes for å vise vår støtte til Per og Veronica. Samtidig vil vi etablere en venneforening for å samle inn penger for å fortsette etterforskningen, sier Per Kristian Orderuds søskenbarn Espen Orderud.

Familien frykter at etterforskningen blir lagt død fram til den skal opp for lagmannsretten.

- Vi håper ikke politiet har lagt saken tilbake i arkivet, og mener at saken er løst. Hele familien stiller seg uforstående til dommen. Vi kan ikke sørge for at de blir frifunnet. Det må Per og Veronica gjøre selv, ved å overbevise retten. Men vi kan støtte dem, sier han.

Må være optimister

Familien har vært samlet mange ganger etter at ekteparet ble siktet i trippeldrapssaken 14. juni 1999. Da dommen hadde falt fredag for en uke siden, dro 16 familiemedlemmer hjem til Mette og Lars Martin Orderud på nabogården til Orderud gård. De trengte å snakke ut.

- Det har vært godt å være samlet. Denne saken har styrket samholdet i familien, sier Bjørg Holen, tanta til Veronica.

Lars Martin Orderud står og titter mot låven, der hundre kyr står i fare for å bli slaktet.

- Vi får vente og se hva høyesterett gjør i neste uke med påkjæringen av varetektsfengslingen, sier han.

- Vi har forhåpninger om at de blir løslatt. Hvis vi ikke hadde vært litt optimistiske, ville ikke dette gått i det hele tatt.

eugene.brandal.laran@dagbladet.no

VIL STØTTE: Veronica Orderuds tante, Bjørg Holen (t.v.) og Mette Orderud, som er gift med søskenbarnet til Per Kristian Orderud, er blant støttespillerne til ekteparet Orderud. - Det har vært godt å være samlet. Denne saken har styrket samholdet i familien, sier Bjørg Holen, tanta til Veronica.
PASSER GÅRDEN: Lars Martin Orderud , som er Per Kristian Orderuds søskenbarn, har passet gården den siste tida. Men det klarer han ikke i lengden.