- Vi må begynne å ta diskriminering på alvor

Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås mener ambulansesaken bør åpne øynene våre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Alle ønsker å tro at slike ting ikke skjer i Norge. Vi hører slike historier hele tida, og nå er det på høy tid å ta problemet på alvor, sier likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås til Dagbladet.no.
 
I går leste hun Helsetilsynets rapport fra ambulansesaken i Sofienbergparken.

Hun skal også granske ambulansesaken på eget initiativ for å se om episoden kan være brudd på diskrimineringsloven.

Avventer sykehusets uttalelse

Nå avventer hun redegjørelsen fra Ullevål sykehus, som har fått utsatt fristen for innlevering til 24. september. Det betyr at konklusjonen kan være klar om en måned.

- Jeg registrerer at det er en slående stor forskjell på den første reaksjonen fra sykehuset, og det som har kommet fram etter denne rapporten, sier Gangås, som er glad for at Helsetilsynet har tatt episoden på alvor.

- Alle kan lære noe av denne saken. I Norge er det veldig vanlig at vi møter påstander om diskriminering som om det ikke finnes noe slikt problem. Derfor er det viktig at vi, som i denne saken, får rede på hva som skjer før vi konkluderer, sier Gangås.

Handler om holdninger

- Og vi har sjelden så god dokumentasjon som her, sier Gangås.

GRANSKER LOVBRUDD: Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås mener nordmenn må bli åpnere når det gjelder å diskutere diskriminering. Foto: SCANPIX
GRANSKER LOVBRUDD: Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås mener nordmenn må bli åpnere når det gjelder å diskutere diskriminering. Foto: SCANPIX Vis mer

Hun vil likevel avvente sin konklusjon før ombudets egen rapport er ferdig.

- Dette er et spørsmål om holdninger. Jeg tror ikke helsepersonell som sådan er rasistiske, men når det dukker opp situasjoner som denne må vi tøre å ta tak i temaet, sier Beate Gangås.