- Vi må bli enige her i Montreal

Helen Bjørnøy med klar tale til verdens miljøministre om å gjøre noe med klimaet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MONTREAL (Dagbladet.no): I går ankom miljøvernminister Helen Bjørnøy klimakonferansen i Montreal, og i dag holdt hun sitt innledningsforedrag for miljøministre fra 188 andre land.

Miljøvernministeren uttrykte nok en gang klart og tydelig at Norge både vil være med på en ny Kyoto-avtale og at Norge skal klare sine Kyoto-mål om å redusere utslippene til bare en prosent over 1990-nivå i perioden 2008 - 2012.

Samtidig kom hun med en tydelig oppfordring til resten av verden.

- Vi må i gang med å diskutere en Kyoto-avtale etter 2012. U-landene betaler den høyeste prisen for den globale oppvarmingen, og vi, de industrialiserte landene, må ta ansvar når det gjelder å redusere utslipp. Vi må bli enige nå, sa ministeren.

Skuffet

- Jeg forventer at alle land som er forpliktet av FNs klimakonvensjon, spesielt alle i-land, er villige til å bli med i denne prosessen. Så langt er jeg blitt skuffet, sa Bjørnøy, med klare referanser til USA, som ikke er interessert i klimaforpliktelser.

Til Dagbladet.no sier Bjørnøy at hun likevel ser at det skjer positive ting i USA, hvor flere delstater nå lager seg egne klimaforpliktelser.

Hun sier også at klimaproblematikken generelt er blitt mer anerkjent og at det er stor enighet om at noe må gjøres.

TALTE FOR 188 MINISTRE: Onsdag holdt Helen Bjørnøy  sitt innledningsforedrag for miljøministre fra 188 andre land. Foto: Anne Marte Blindheim
TALTE FOR 188 MINISTRE: Onsdag holdt Helen Bjørnøy sitt innledningsforedrag for miljøministre fra 188 andre land. Foto: Anne Marte Blindheim Vis mer

Det er sterkere enighet om at klimaendringene skjer og at konsekvensene vil bli alvorlige. Flere politikere snakker tydeligere. De siste års erfaring med ekstremt vær gjør at flere er opptatt av dette, sier statsråden.

Hun legger ikke skjul på at Norge har store utfordringer når det gjelder å nå klimaforpliktelsene sine. For øyeblikket ligger vi elleve prosent over, og om ingenting blir gjort, vil utslippene stige ytterligere.- Vi må våge å ta klimaplanen på alvor, vi har vært tafatte lenge. Nå må vi våge å ta politiske grep så vi kan få konkret handling. Det er kjempealvorlig, det som nå skjer i Arktis, sier miljøvernministeren.

- Klar tale

Miljøvernorganisasjonene er fornøyd med Bjørnøys innstilling.

- Det var veldig sterk og tydelig tale. Vi tolker dette som et løfte om at klima nå skal legges til grunn for alle nye planer og prosjekter i samfunnet. Vi blir skuffet om hun ikke klarer det, sier leder i Natur og Ungdom, Ane Kismul, til Dagbladet.no.

Leder i Stortingets energi- og miljøkomite, Gunnar Kvassheim (V) savner mer konkrete, nasjonale tiltak.

- Hun er god på det store bildet, men jeg savner en konkret plan for nasjonale tiltak. For at de fattige landene skal bli med på videre avtaler, er det viktig at de ser at de rike landene tar ansvar, sier han til Dagbladet.no.

- NORGE HAR STORE UTFORDRINGER: For øyeblikket ligger vi elleve prosent over klimamålet. Om ingenting blir gjort, vil utslippene stige ytterligere.