-Vi må bli mye tøffere

Kristin Halvorsen lover hardere linje mot de borgerlige før neste valg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV ligger rundt 6-7 prosent på meningsmålingene mens Frp er i nærheten av 30-tallet. Likevel er SV-lederen tilsynelatende blid og offensiv når Dagbladet får være med på togtur langs Mjøsa.

-Ett år før valget liker jeg bedre at meningsmålingene ikke er helt på topp. Jeg har vært med på det motsatte for så å oppleve nedtur gjennom hele valgkampen. Det er et mareritt, sier Halvorsen til Dagbladet.

Hun har ingen tro på at Siv Jensen og Frp vil klare å holde på velgerne fram mot valget.

-En vekker
-Jeg ville absolutt ikke vært i hennes situasjon nå. De høye meningsmålingene skaper et voldsomt press. Det fryder meg når Frp fordeler statsrådsposter og skriver regjeringserklæring allerede nå. Da får vi opp alternativene, og forskjellene mellom oss og dem kommer mye tydeligere fram, sier Halvorsen.

Hun er ikke overrasket over de dårlige meningsmålingene. Faktisk mener hun de kan være en fordel.

-De dårlige meningsmålingene er en vekker. Da er det bedre å få den nå, så vi får samlet laget og kommet oss på banen for å slåss, sier Halvorsen.

Hun satser alt på at den rødgrønne flertallsregjeringa skal få fortsette etter stortingsvalget neste år, og mener det er viktig at SV får mest mulig av «kjøttvekta» for få mest mulig gjennomslag internt. Men partilederen kaller seg selv et «rutinert, gammelt skinn» og vil overhodet ikke sette seg et «36,9».

-Det er blitt gjort en gang, og bør nok ikke gjøres igjen, sier Halvorsen med henvisning til tidligere Ap-leder Thorbjørn Jaglands ultimatum.

-Vi må bli mye tøffere

-Må skjerpe oss

Samtidig er SV-lederen selvkritisk og mener partiet må bli tøffere.

-Jeg merker ikke noe rop fra velgerne om høyrepolitikk, men vi må skjerpe oss, sier Halvorsen, og fortsetter.

-Vi har vært for høflige og for forsiktige når vi tar igjen mot kritikken som hagler fra de borgerlige. Vi må bli mye tøffere, snakke om egen politikk og tvinge dem til å snakke om sitt eget alternativ, sier Halvorsen.

Hun mener også at de må gjøre verdikonfliktene tydeligere.

-Det handler for eksempel om et valg mellom fellesskapsløsninger og skatteletter til de rikeste som det vil være å fjerne formuesskatten. Dessuten må vi fortelle velgerne om prosjektene vi vil gjennomføre. Ingen vinner valg på gamle bragder, men vi må vise hva vi har fått til politisk. Det viser at vi kan få til nye prosjekter i neste periode, sier Halvorsen.

Hun har sittet som SV-leder siden 1997 og vært med på mange opp- og nedturer. Hun er også den første som forsøker å kombinere jobben som finansminister med å være partileder.

-Vil mer ut

IKKE STRESSET OVER MENINGSMÅLINGENE: De dårlige meningsmålingene er en vekker, mener finansminister Kristin Halvorsen. - Da er det bedre å få den nå, så vi får samlet laget og kommet oss på banen for å slåss. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
IKKE STRESSET OVER MENINGSMÅLINGENE: De dårlige meningsmålingene er en vekker, mener finansminister Kristin Halvorsen. - Da er det bedre å få den nå, så vi får samlet laget og kommet oss på banen for å slåss. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN Vis mer

-Arbeidspresset er enormt med lange kvelder og store bunker. Det er krevende, men nå har jeg erfaring og oversikt. Det gir mer tid til å reise rundt og snakke med folk for å få input. Det er det som gir inspirasjon til å holde på videre, forteller SV-lederen.

Etter at høstens statsbudsjett er lagt fram, lover hun å kutte enda mer ned på kontorjobbingen og komme seg mer ut.

Selv om hun er full av pågangsmot og ivrer etter å vinne valget, gjør hun det klart at det ikke er sikkert hun vil fortsette som partileder gjennom hele neste periode.

-Vervet som SV-leder tar jeg for to år av gangen, men jeg kommer ikke til å sette meg selv på oppsigelse, sier Halvorsen.