Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi må bli værende i Afghanistan

Støre sier engasjementet blir langvarig. Forklarte seg for Stortinget i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Utenriksminister Jonas Gahr Støre orienterte i formiddag Stortinget om Norges politikk i Afghanistan. Se hele talen her.

Utenriksministeren understreker at løsningen på Afghanistans problemer er politisk og ikke militær, men han avviser at det er mulig å lykkes uten solid militær innsats.

- Vi må bli værende i Afghanistan. Vi må holde fast på engasjementet og bidra til å styrke Afghanistans styre slik at afghanerne selv kan styre landet. Dette krever både militær og sivil innsats, sier Støre.

Regjeringen mener NATO er best egnet til å lede styrkene og oppdraget i Afghanistan.

- Det er viktig med vilje til deltakelse fra alle land og her er styrkenes sikkerhet avgjørende. Det er NATO som er best egnet til å ivareta denne sikkerheten og derfor må styre oppdraget.

Han understreker at militær innsats er nødvendig fordi Taliban og andre grupperinger ikke ønsker stabilitet i landet og ønsker å styrte det politiske styret i Afghanistan.

Samtidig utvikler NATOs politikk seg i takt med utviklingen og i april 2008 legges organisasjonens nye Afghanistansplan fram.

Vil styrke afghanernes selvtillitt

Han understerker at Norges bidrag i 2008 og 2009 ligger fast.

image: - Vi må bli værende i Afghanistan

- Vi vil konsentrere vår militære innsats i nordområdene og i Kabul. Det er regjeringens syn at vi nå kjenner den nordlige delen av landet godt, vi må bygge videre på denne kunnskapen. Sender tilbake spesialstyrker i mars for et 18-måneders langt opphold. Et viktig bidrag når Kabul er i en vanskeligere sikkerhetssituasjon.

- Det er kontinuitet i det norske bidraget og slik må det være. Det er avgjørende for kvaliteten på bidraget og sikkerheten til styrkene.

Støre peker på at ISAF-styrken fra NATO ble sendt til Afghanistan fordi FNs sikkerhetsråd ønsket det og han avviser dermed at styrken ikke har god nok forankring internasjonalt. Samtidig mener han det er viktig å styrke legitimiteten til det afghanske politiske styret og samfunnets evne til selv å levere tjenester til befolkningen. Norge ønsker å afghanisere innsatsen.

- Det avgjørende er ikke om det er norsk eller amerikansk flagg på soldatens skulder. Det avgjørende er at det stadig oftere er afghansk flagg på soldatenes uniformer. Dette vil gi afghanerne selvtillitt og forsterke legitimiteten til den afghanske staten. 


Ønsker klare suksesskriterier
Støre mener det er flere kriterier som må oppfylles for å kalle oppdraget for vellykket.

- Vi må hindre at Afghanistan igjen kan bli et arnested for internasjonal terror. Det kan vi ikke leve med.

- På den andre siden må det handle om å sette afghanere i stand til å styre Afghanistan. Det er en langsiktig oppgave. Vi må ta høyde for at afghanere vil styre sitt land etter tradisjoner og normer som kan avvike fra våre. Samtidig må vi holde fast ved at menneskerettighetene er universelle, sier Støre.

Han understreker også at arbeidet for sikkerhet er avgjørende for at Afghanistan skal utvikle seg i en positiv retning og er her er den militære innsatsen avgjørende.

I AFGHANISTAN: Arkivbilde av den norske stabiliseringsstyrken i Meymaneh i Afghanistan. Foto: Forsvaret/Scanpix
I AFGHANISTAN: Arkivbilde av den norske stabiliseringsstyrken i Meymaneh i Afghanistan. Foto: Forsvaret/Scanpix Vis mer

Oppdraget var vanskeligere enn ventet

Utenriksministeren innrømmet i starten at oppdraget i Afghanistan har vært vanskelig og at det langt fra er avsluttet.

- Arbeidet med å bygge et stabilt Afghanistan har blitt vanskeligere enn ventet. Det er verdens femte fattigste land. De fleste statlige institusjoner var ødelagt, utdanningssystemet lå brakk. I tillegg hadde det internasjonale samfunnet undervurdert taliban og andre motstandsbeveglesers evne til å bygge seg opp igjen. En rekke andre bevæpnede grupper som heller ikke lar seg innordne under presidenten.

- Landet lider av utbredt korrupsjon, det er verdens største produsent av opium, en mengde rapporterte menneskerettsbrudd og sikkerhetsutfordringene i landet har ikke blitt mindre.

Samtidig mener Støre det er viktig å også peke på positive utviklingstrekk:

- Det er blitt holdt demokratiske valg, en femtedel av parlamentarikerne er kvinner. Flere har tilgang til helsetilbud, selv om kvaliteten er beskjeden. Barnedødeligehetn er redusert med en fjerdedel og neste skoleår starter 400.000 jenter på skolen. Mer enn fem millioner flyktninger har returnert til landet.

- Det er fortsatt store humanitære behov. Ustabil sikkerhet og skjørt styre. Samtidig bidrar Taliban til økt produksjon av narkotika. Stadig klarere forbindelse mellom disse krigsherrenes inntektskilder og opimshandelen.

Det var KrF-leder Dagfinn Høybråten som på vegne av opposisjonen ba om denne redegjørelsen. I morgen vil det legges fram en rapport om terrorangrepet mot Hotel Serena i Kabul og utenriksdepartementets håndtering. Støre vil derfor ikke snakke om dette i dag.

image: - Vi må bli værende i Afghanistan
SIVILT ARBEID: De norske soldatene er mye ute blant sivilbefolkningen, her snakker en soldat med noen lokale barn på julaften i fjor.
I STORTINGET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre orienterer i ettermiddag Stortinget om regjeringens Afghanistan-politikk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media