Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi må bruke alle midler i kampen mot terror

John Ashcroft avviser kritikken mot bruk av hemmelige militære domstoler og andre uvanlige maktmidler i kampen mot terrorisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gunnar Stålsett anklager Bondevik for unnfallenhet overfor USA

USAs justisminister John Ashcroft mener USA må bruke alle midler de kan for å stagge terrorister fra å slå til igjen. - Vi er i krig, sier han.

Justisministeren forklarte seg i går i Kongressen om de nye metodene president George W. Bush og hans regjering vil bruke i antiterrorkrigen. De foreslåtte tiltakene omfatter også internering av hundrevis av utlendinger.

Regjeringen vil dessuten ha anledning til å avlytte samtaler mellom tiltalte i visse typer straffesaker og deres advokater. Borgerrettsforkjempere og menneskerettsgrupper har reist krass kritikk mot tiltakene, og forslaget møter skepsis i deler av Kongressen.

«Vil redde liv»

- Våre forslag er nøye utformet, med sikte på å redde amerikanske liv samtidig som enkeltmenneskers grunnlovsfestede rettigheter ikke blir krenket, sa justisminister Ashcroft torsdag. Meningsmålinger har vist bred støtte til kravet om at myndighetene må få utvidede fullmakter i kampen mot terror, etter angrepene mot USA 11. september.

Mer enn 3 000 mennesker ble drept i terroraksjonene mot World Trade Center i New York og forsvarsdepartementet Pentagon i Washington for snart tre måneder siden. Ashcroft forklarte seg torsdag i mer enn to timer for Senatets justiskomité om hvilke metoder regjeringen vil ta i buk, og hvorfor den mener de er nødvendige.

- Siden 1983 har USA definert terrorisme som overlagt, politisk motivert vold mot sivile mål. Mitt budskap til Amerika er dette: De som føler seg truffet av en slik definisjon, bør frykte USA, fordi de vil miste sin frihet, sa John Ashcroft.

Krass kritikk

Justiskomiteens formann Patrick Leahy, som mener Bush-regjeringen ikke har noen grunn til å være stolt av tiltakene den har gjennomført etter 11. september, gikk skarpt i rette med justisministeren.

- Det må kunne gå an å være hard mot terrorister og samtidig være tro mot grunnloven, framholdt Leahy.

Leahy og hans meningsfeller hevder regjeringen bryter med habeas corpus-prinsippet, som er en grunnstein i angloamerikansk rettspleie. Prinsippet, som ble lovfestet i England så tidlig som i 1679, innebærer at ingen kan fengsles uten kjennelse fra en uavhengig dommer.

Opposisjonspolitikere mener det er en tilsnikelse når regjeringen bruker uttrykket «Patriotisme-loven» om sine forslag til ellers uhørte tiltak. Virkelig patriotiske amerikanere bør protestere mot lovforslaget, hevder opposisjonen.

(NTB)

Hele Norges coronakart