- Vi må bry oss

- Alle barn er våre barn. Voksensamfunnet må ta ansvar. Vi må bry oss hvis barn havner i farlige situasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barneombud Trond Waage mottok nyheten om barnedrapene med sjokk i går kveld. Han vil senere ta kontakt med familiene.

- Mine tanker går først og fremst til familiene som nå er rammet av denne grusomheten. Alle vil nå tenke på disse to familiene, men det minner oss også om at alle barn er våre barn. Foreldre kan ikke se alt eller være alle steder hele tiden, sier barneombud Trond Waage.

Snakk med barna

- Mange barn i hele landet kommer til å være redde i tiden som kommer. Denne brutale kriminaliteten er uforståelig for oss voksne, men enda mer uforståelig for barn, sier barneombudet som oppfordrer foreldre til å snakke med barne sine om denne saken.

- Erfaringer vi har fra tidligere er at mange barn får problemer etter slike grusomme og sterkt mediefokuserte saker. Det vil være mange barn som har behov for så snakke dette. Det må vi voksne ta oss tid til, sier barneombud Trond Waage.

Bry deg

Nå oppfordrer han voksensamfunnet til å ta ansvar.

- Alle vi voksne har et ansvar for å veilede og rettlede alle barn. Vi må faktisk bry oss sterkt og tydelig dersom vi opplever at barn kan være utrygge eller at de er i en potensiell fare. Det er ikke lov å ikke bry seg, sier Waage.

Tragedie

Psykiater Berthold Grünfeldt betrakter drapene på de små jentene som en tragedie for hele Kristiansand.

- Det er viktig med nærhet overfor familie og venner, sier han.

Grünfeldt mener det er viktig å ta kontakt med familien.

- Dette er en tragedie for hele Kristiansand, men først og fremst for familien. De trenger alles støtte og hjelp. Det er ingen enkel situasjon og alle føler en slags avmakt. Derfor er det viktig at folk tar kontakt med familien uten at de trenger å si så mye, men at de er rundt dem, sier Grünfeldt.

I slike situasjoner er det viktig at det kommer profesjonelle folk på banen som kan veilede sorgarbeidet, mener Grünfeldt.

- Det er heldigvis tettere nettverk på mindre steder som Kristiansand. Lærerne må ta opp tragedien med elevene. Det er behov for både å snakke og taushet. Deltakelse i minnestunder hjelper barna til å komme over sjokket. Det vil ta litt tid før de skjønner alvoret i saken. Sorgen kan lindres i fellesskap, sier Grünfeldt.