- Vi må få hjelp

Orkanen Mitch har ført til at minst 11 000 personer er døde - samtidig som epidemiene herjer. Men redningsarbeiderne når ikke fram til mange av de rammede menneskene. Dagbladets reportere er på stedet - og du kan sende dem spørsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HUSLØSE: En nicaraguansk familie som mistet alt de eide i orkanen Mitch, leter etter noe de kan bruke på en søppelplass nær Røde Kors' hovedkvarter i Managua.

Regnvær har satt stopper for forsøkene på å nå fram til landsbyer og andre småsamfunn i det nordlige og østlige Honduras. Samtidig mangler redningsmannskapene fly og helikoptre for å nå ut til de isolerte områdene, sier talsmenn. I alt er 30 000 mennesker avsondret på grunn av oversvømmelser og leirras forårsaket av orkanen. «Mitch» er den verste orkanen som er registrert over den sør- og mellomamerikanske atlanterhavskysten. I Comayaga, vel 8 mil vest for Tegucigalpa, fant redningarbeidere mandag mange lik i vannreservoaret til et kraftverk. Omfanget av død, ødeleggelse og ren og skjær gru langs bredden av den oversvømte elven Choluteca overgår en hver forestilling, sier en annen redningsarbeider, legen Noel Aguilar.

Ødelagte avlinger

Regionens levegrunnlag - bananer, kaffe og sukker - er nå ødelagt i lang tid framover. - Plantasjene der det dyrkes bananer, kaffe og sukker, som er livsviktige kilder til inntekter i hard utenlandsk valuta, er totalt rasert i flere av de orkanrammede land. Også mindre tradisjonelle avlingstyper beregnet på eksport, så som meloner, annen frukt og grønnsaker, er hardt rammet, heter det i en FAO-rapport.

Bananplantasjene i Guatemala og Honduras, som til sammen står for mer enn en tidel av verdens samlede produksjon av bananer, er svært hardt rammet av orkanen. Beregningene av skadenes omfang varierer, men eksperter mener at mellom 60 og 90 prosent av årets avling må regnes som tapt, heter det videre i rapporten som ble lagt fram i går.

Tipper reiser

USAs regjering sender i dag Tipper Gore, hustruen til visepresident Al Gore, til Mellom-Amerika slik at hun kan studere skadene etter orkanen på nært hold og rapportere tilbake til regjeringen i Washington. Diplomater påpeker at fru Gore er en skarpskodd og engasjert dame, og at hennes reise langt fra er noe rent representasjonsbesøk som utelukkende skal demonstrere sympati.

Leger i regionen er i alarmberedskap, etter at helseeksperter har spådd epidemier av kolera, tyfus og hepatitt som følge av orkanskadene. Faren er spesielt stor i provinsene Leon og Chinandega i det nordvestlige Nicaragua, der opp til 2.000 mennesker ligger begravet under jordskred som det voldsomme uværet utløste.
(Dagbladet :på nettet/NTB)