AVGJØRES DENNE UKA: Verona Delic er født i Norge og har gått på norsk skole i tre år. Denne uka skal Høyesterett avgjøre om hun og familien skal få komme tilbake til Norge. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix / Bjørn Langsem / Dagbladet
AVGJØRES DENNE UKA: Verona Delic er født i Norge og har gått på norsk skole i tre år. Denne uka skal Høyesterett avgjøre om hun og familien skal få komme tilbake til Norge. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix / Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

- Vi må få komme tilbake, ellers vet vi ikke hva vi skal gjøre

Kampen for Veronas (9) framtid igang i Høyesterett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I mars ble ni år gamle Verona Delic og familien sendt tilbake til Bosnia hvor foreldrene opprinnelig er fra. Verona hadde aldri vært i Bosnia før.

Familien anket avgjørelsen og denne uka møter familiens advokat, Håkon Bodahl-Johansen, og Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) Staten ved Utlendingsnemda i Høyesterett.

- Vi er veldig spente, og følger nøye med i norske medier. Vi tenker at vi må få komme tilbake, eller vet vi ikke hva vi skal gjøre, sier Veronas far, Damir Delic, til Dagbladet på telefon fra Bosnia.

Saken behandles i plenum fra mandag til fredag denne uka, med 19 dommere tilstede.

- Det store spørsmålet er om foreldrenes ulovlige opphold kan gå foran barnas beste. Høyesterett skal ikke bestemme om familien skal få komme tilbake, men om kjennelsen fra Utlendingsnemda er ugyldig, sier Delic-familiens advokat, Håkon Bodahl-Johansen.

Det er to år siden en sak ble behandlet i plenum i Høyesterett, noe som kun skjer i saker av stor prinsipiell betydning.

Stor betydning Saken til familien Shabazi fra Rjukan behandles også sammen med Delic-saken i Høyesterett denne uka, og de to sakene kan få stor betydning for andre familier i en lignende situasjon.

I begge sakene er de involverte barna født i Norge eller har bodd er størsteparten av sitt liv.

I BOSNIA: Da Dagbladet møtte familien til Verona Delic (9) i Sarajevo i mars bodde de midlertidig i sommerhuset til venner fra Norge som har bosnisk bakgrunn. Nå leier de et hus med økonomisk støtte fra støttegruppa på Rjukan. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
I BOSNIA: Da Dagbladet møtte familien til Verona Delic (9) i Sarajevo i mars bodde de midlertidig i sommerhuset til venner fra Norge som har bosnisk bakgrunn. Nå leier de et hus med økonomisk støtte fra støttegruppa på Rjukan. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Utfallet i denne saken kan får stor betydning for 4-500 andre barn i samme situasjon. Jeg håper resultatet kan være med på å styrke barnas rettigheter, sier Sanja Pasovic i støttegruppa for familien Delic.

Familiens advokat, Håkon Bodahl-Johansen, ber om at beslutningen om ikke å omgjøre vedtak om oppholdstillatelse kjennes ugyldig, subsidiært at utsendelsen av Verona kjennes ugyldig.

- Skadet fugl Utsendelsen av Verona og familien har skapt sterke reaksjoner i lokalmiljøet på Rjukan, og mange har engasjert seg for at de to familiene skal få bli.

- Mange engasjerer seg fordi det er så nært, det er så små forhold her på Rjukan. Barna er så synlige i samfunnet her, og kjenner alle, sier Pasovic.

Pasovic var i Bosnia og besøkte familien Delic senest i høstferien, og forteller at de nå er veldig spente på avgjørelsen fra Høyesterett.

- De har det ikke bra, og Verona er veldig preget av situasjonen. Hun er som en skadet fugl, hun savner vennene sine og livet på Rjukan. Nå håper de på det beste. Håpet er det de har igjen nå, sier Pasovic.

Støtter familiene I kveld arrangeres støttegruppa en markering på Rjukan til støtte for de to familiene.

- Alle er selvfølgelig veldig spente på utfallet, sier Pasovic.

Før de ble sendt ut av Norge i mars var Veronas foreldre bekymret for framtida i Bosnia.

- Jeg er redd for at vi ikke vil kunne gi barna det de ønsker og trenger. Vi mangler helseforsikring og bosted. Familien vi har i Bosnia kan vi ikke belage oss på. De sliter økonomisk og har nok med å klare seg selv, sa pappa Damir til Dagbladet.

ANKET: - Dette er viktige prinsippspørsmål, som får presedens også for andre saker, sier Delic-familiens advokat Håkon Bodahl-Johansen til NTB.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
ANKET: - Dette er viktige prinsippspørsmål, som får presedens også for andre saker, sier Delic-familiens advokat Håkon Bodahl-Johansen til NTB. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Ana og Damir har en splittet bakgrunn. Begges foreldre var en serber og en kroat som fant kjærligheten. Det fører dem ikke høyt på rangstigen i hjemlandet.

- Vi kommer ikke til å få jobb og vil bli uglesett. Vi er redde for barnas framtid.

SENDT UT: Familien Delic på Trandum rett før de ble sendt tilbake til Bosnia i mars i år. Fra venstre Ana med den da seks uker gamle datteren Aurora, pappa Damir og Verona (9). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SENDT UT: Familien Delic på Trandum rett før de ble sendt tilbake til Bosnia i mars i år. Fra venstre Ana med den da seks uker gamle datteren Aurora, pappa Damir og Verona (9). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer