- Vi må få vite sannheten

Fredsprisvinner Wangari Maathai til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En drøy uke etter det omstridte valget i Kenya står situasjonen i landet og vipper.

Vil volden som har resultert i 300 døde og 100 000 flyktninger eskalere ytterligere, eller finnes det en politisk løsning som kan få landet ut av de borgerkrigsliknende tilstandene?

Fredsprisvinner Wangari Maathai, tidligere medlem av parlamentet i Kenya og visemiljøminister, mener det er én ting som må skje for at freden skal gjenvinnes i gatene av hovedstaden Nairobi.

- Vi må få vite sannheten om valget, sier Maathai til Dagbladet.no.

Vil ha ny opptelling

Maathai sier hun i første omgang ønsker en ny opptelling av stemmene som ble avgitt ved valget 27.desember.

Hun frykter imidlertid at det ikke vil la seg gjøre rent praktisk.

- Det har allerede gått mange dager siden valget. Jeg er usikker på om dataene fra stemmegivningen er tatt vare på. Vi er avhengig av de dataene for å få vite sannheten, sier Maathai.

FREDSPRISVINNEREN0: Den tidligere fredsprisvinneren og parlamentsmedlemmet Wangari Maathai gjør det hun kan for å bruke sin posisjon for å få  slutt på voldshandlingene i Kenya. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
FREDSPRISVINNEREN0: Den tidligere fredsprisvinneren og parlamentsmedlemmet Wangari Maathai gjør det hun kan for å bruke sin posisjon for å få slutt på voldshandlingene i Kenya. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX Vis mer

De siste dagers opptøyer ble utløst av at valgkommisjonen i Kenya erklærte den sittende presidenten Mwai Kibaki som valgvinner. Opposisjonskandidaten Raila Odinga, som ifølge prognoser og de fleste meningsmålinger lå an til å vinne valget, beskyldte den sittende regjeringen for valgfusk.

Det omstridte valgresultatet resulterte i opptøyer som har spredd seg over hele landet, fra slumbyene rundt Nairobi til feriebyer langs kysten. Etnisk motiverte drap har gjort at enkelte har trukket paralleller til folkemordet i Rwanda i 1994.

- Konflikten har ulmet i mange år

Wangari Maathai, kjent miljøforkjemper og vinner av Nobels fredspris i 2004, sier hun forstår sinnet og aggresjonen fra alle de som har tatt til gatene i det etnisk oppsplittede Kenya. Landets 36 millioner innbyggere er fordelt på over 40 etniske grupper.

President Kibaki som har sittet siden 2002 tilhører kikuyu, en av de største gruppene, mens opposisjonslederen Odinga er luo. Luoene står sterkt vest i Kenya og i flere av slumområdene til Nairobi, der opptøyene har rast som verst.

- Situasjonen er veldig alvorlig i noen deler av landet. Det er drap og materielle ødeleggelser. Men sett fra mitt ståsted har denne konflikten ligget og ulmet i mange år. Jeg tok det opp første gang i 2003. Jeg sa at vi måtte forsøke å finne en felles plattform. Men regjeringen var ikke villig til å samarbeide, sier Maathai til Dagbladet.no.

Hun sier hun har mistet sitt sete i parlamentet fordi hun har gått imot president Kibaki.

Samtidig understreker Maathai at hun mener påstandene om at president Kibaki bare har skapt økonomisk vekst som har kommet hans kikuyu-gruppe til gode er betydelig overdrevet.

- Vi må få vite sannheten

- Jeg mener at det under Kibaki har skjedd en viss form for fordeling av goder og ressurser. De som er blitt favorisert og tilgodesett er den herskende klassen. Den er sammensatt av mange grupper. Det store antallet mennesker som lever i fattigdom er også sammensatt, mange av dem er kikuyuer, sier Maathai.

Må ha internasjonale meglere

Skal det relativt stabile Kenya returnere til ro og orden, må vi få en avklaring i forhold til valget - og partene må snakke sammen, sier Maathai.

Natt til i dag ankom en annen fredsprisvinner Kenya. Sør-Afrikas Desmond Tutu har sagt seg villig til å megle mellom partene. Til nå har han bare møtt opposisjonslederen Odinga. President Kibaki har til nå ikke gitt noe signal om at han er interessert i å snakke med Tutu.

Men etter det Dagbladet.no erfarer skal Tutu møte president Kibaki i morgen klokka 10.00.

I tillegg til Tutu, har også Den afrikanske union anført av Ghana og Storbritannias statsminister Gordon Brown tilbudt seg å megle.

Maathai mener internasjonal innsats er det som kan redde situasjonen i Kenya.

- Kandidatene har stor respekt og oppfører seg når det er internasjonale fredsmeglere på plass, sier hun.

Opposisjonen vil ha interimregjering

Til nyhetsbyrået AP sier president Kibaki at han er villig til å inngå samtaler med opposisjonen. På en betingelse:

- Jeg er klar for dialog med partene så snart nasjonen har falt til ro og den politiske temperaturen har sunket nok til at det blir et konstruktivt og produktivt initiativ, sa Kibaki tidligere i dag.

Det var bare timer etter at opprørspoliti kvelte en varslet massedemonstrasjon ved å ta i bruk tåregass og vannkanoner mot demonstrantene som forsøkte å samle seg i sentrum av Nairobi.

Opposisjonslederen Odinga har på sin side sagt seg villig til å inngå i en midlertidig koalisjon med Kibaki. Til den kenyanske avisa The Standard sier Odinga at han kan delta i en interimregjering, men at den skal vare i kun tre måneder.

En koalisjonsregjering er i tråd med det USA og EU ønsker.

Et omvalg tror Wangari Maathai man kan se langt etter.

- Problemet er at Kibaki allerede er tatt i ed. Et omvalg må vedtas av domstolene. Men hva er poenget med å ta dette til domstolene når de er lojale mot Kibaki? spør Maathai.

Inntil videre forblir den spente situasjonen i Kenya uavklart. Statsadvokaten i Kenya har i dag bedt om at et uavhengig utvalg skal godkjenne valget som ble avholdt.

SAMTALER PÅ ÉN BETINGELSE: President Mwai Kibaki sier han er villig til å starte samtaler med opposisjonen, bare det blir fred først.
PÅ SYKEHUSBESØK: Opposisjonsleder Raila Odinga besøker skadde demonstranter på Massaba Hospital i Nairobi.
BRANNSLUKKING: Eieren av en liten forretning forsøker fånyttes å slukke en brann som ødela en handlegate like i nærheten av der opprørspoliti støtte sammen med tilhengere av Raila Odingas Orange Democratic Movement.