- Vi må finne balansen mellom valgløftene og det norsk økonomi tåler

Erna, Siv og resten av regjeringen slåss om budsjettmilliardene.

BUDSJETTKAMP: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen møtte pressen i morges før regjeringens budsjettkonferansen. De neste to dagene står en hard kamp mellom statsrådene om budsjettmidlene. Foto: Endre Vellene
BUDSJETTKAMP: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen møtte pressen i morges før regjeringens budsjettkonferansen. De neste to dagene står en hard kamp mellom statsrådene om budsjettmidlene. Foto: Endre VelleneVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det viktigste når vi lager budsjett, er at vi leverer på det vi lovet velgerne, det samfunnet trenger mest av alt, og det norsk økonomi tåler, sa statsminister Erna Solberg (H) i morges før hun og finansminister Siv Jensen (Frp) startet regjeringens to dager lange budsjettkonferanse.

- Det betyr saker som løfter konkurransekraften, som sørger for felles rammer rundt samfunnet vårt, retningen på skole, infrastruktur, stimulanser i forhold til skattelettelser, og å løfte velferdsdel i budsjettet, særlig å sørge for at flere behandles på sykehusene. Det er prioriteringene vi gikk til valg op som vil være vår proritet nå, sa Solberg.

God økonomi Hun beskrev situasjonen i norsk økonomi som god.

- Selv om oljeenvesteringene gir oss ikke samme drahjelp som de siste årene, så er det fortsatt en ganske god økonomisk situasjon i Norge med lav ledighet og økonomisk vekst, sa Solberg.

I dagene før det siste og avgjørende budsjettslaget har Frp-grasrota og flere sentrale Frp-politikere uttrykt forventning om en solid økning i oljepengebruk for å få gjennomført mer Frp-politikk. Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen er blant dem som har tatt til orde for å bruke handlingsregelen maksimalt, dvs inn til 4 prosent av oljefondet.

Kroner, ikke prosenter De siste dagene har ordbruken blitt justert, også i Frp. Nå er det mer fokus på kroner enn på prosenter. Det skyldes trolig både at oljefondet vokser, og at Frp-kravene om opp mot 4 prosent er fullstendig urealistiske. Flere medier har varslet at regjeringen legger seg på samme prosentnivå som i inneværende års budsjett, 2, 8 prosent.

Ifølge Dagens Næringsliv innebærer det at regjeringen har inntil 20 milliarder kroner mer å rutte med. Det er likevel altfor lite, ifølge tidligere Frp-leder Carl I. Hagen.

Hagen: 3,7 prosent Han antyder at regjeringen bør legge seg på 3,7 prosent — eller 50 milliarder mer enn det regjeringen ser ut til å lande på.
- Hvis det medfører riktighet at oljepengebruken bare blir på 2,8 prosent, da tror jeg Frps landsmøte vil kreve veldig gode forklaringer, sier Hagen til avisa.

Økonomer Aftenposten har snakket med mener det er rom for å bruke noe mer oljepenger enn regjeringen synes å foreslå, men stempler en oljepengebruk på nærmere 4 prosent som «uansvarlig».

Spekulasjoner På spørsmål fra Dagbladet om Frp og Høyre er enige om nivået på ojepengebruk i sitt første statsbudsjett, svarer finansminister Siv Jensen:

- Vi er enige om mye, vi, og nå skal vi lage budsjettet. Hvordan det blir, får dere vite 8. oktober. Det kommer ingen lekkasjer fra meg. Har registrert at det har vært mange spekulasjoner i media de siste  dagene, og det vil sikkert komme flere, men fasiten kommer 8. oktober, sa Jensen.

Trygge arbeidsplassene Hun sa regjeringen i utformingen av statsbudsjettet må balansere mellom på den ene siden situasjonen i norsk økonomi, og valgløftene.

- Vi har lav ledighet, høy sysselsetting og veldig mange muligheter. Vi skal levere mer velferd, særlig til dem som ikke har det så bra. På den annen side handler det om å trygge arbeidsplassene og sørge for at norske bedrifter er lønnsomme. Og vi må ta nye grep silk at vi kan trygge arbeidsplassene langt inn i framtiden, sa Jensen.
Oljepenger Flere aviser kunne tirsdag fortelle at regjeringen legger opp til en oljepengebruk på 2,8 prosent, samme nivå som de rødgrønne valgte i sitt siste budsjett. I

Skattelettelser og mer til skole På spørsmål om hva slags grep som kan trygge arbeidsplassene framover svarte Solberg at konkurransekraft både dreier seg om å stimulere kunnskaps-Norge, forskning og utvikling, og om skattelettelser.

- Det handler om hvordan vi bygger opp offentlig sektor framover, og om at vi gir bedriftene tydelige rammebetingelser.
Regjeirngens viktigste oppgave nå er å lage et budsjett som er tilpasset norsk økonomi og balansere ut løftene vi har gitt velgerene i regjeringsplattformen. Vi skal styrke velferden og styrke konkurransekraften, sa Jensen.