Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Vi må finne disse barna, og hjelpe dem

25 000 barn lever med vold og hvert år får færre enn 300 av dem hjelp av barnevernet. Resten må klare seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 25 000 barn har blitt slått eller har vært vitne til vold hjemme. Veldig få av dem får hjelp.

-  Man har bare vært opptatt av å hjelpe kvinnene som blir slått, og mennene som slår. Barna blir sjelden registrert i hjelpeapparatet og få av dem får hjelp, sier psykolog Per Øystein Steinsvåg.

I 2003 kom 298 nye voldsutsatte barn inn i barnevernets statistikk, og flere av dem får hjelp hos Alternativ til Vold.

Gruppesamtaler

Her kan barna delta i gruppesamtaler med andre, og de får snakke med terapeuter alene. Men det er en veldig liten prosentdel av voldsutsatte barn som kommer dit. Norske myndigheter har ennå ikke kartlagt hvor mange barn som lever med vold her i landet, men har overført tallet 25 000 fra en stor dansk undersøkelse.

-  Dette er et minstetall. Sannsynligvis opplever langt flere barn vold hjemme, sier Steinsvåg.

Tar ansvar

Volden preger hele livet til barna som har opplevd den.

-  Barna tilpasser sin atferd til å ta vare på seg selv, søsken, mor og far, sier Steinsvåg.

-  Mest av alt jobber de med å unngå at far skal bli sint. De tømmer søpla, skifter dorull og oppfører seg slik de tror foreldrene ønsker. Etter volden trøster de, ofte både mor og far.

-  De tar ansvar, og når man gjør det, tror man at det er ens egen feil når det går galt. Far kan plutselig slå selv om søpla er båret ut og dorullen er skiftet. Det forvirrer barna, og de leter etter andre måter å forhindre volden på. Uten behandling fortsetter de med å ta ansvar for alt galt som skjer også seinere i livet, sier Steinsvåg. Hos Alternativ til Vold møter barna andre med samme historie som dem selv.

-  Med litt hjelp kan disse barna gå fra å være ingen til å bli noen.


- Vi må finne disse barna, og hjelpe dem

Minst 25 000 barn har blitt slått eller har vært vitne til vold hjemme. Veldig få av dem får hjelp.

- Man har bare vært opptatt av å hjelpe kvinnene som blir slått, og mennene som slår. Barna blir sjelden registrert i hjelpeapparatet og få av dem får hjelp, sier psykolog Per Øystein Steinsvåg.

I 2003 kom 298 nye voldsutsatte barn inn i barnevernets statistikk, og flere av dem får hjelp hos Alternativ til Vold.

Gruppesamtaler

Her kan barna delta i gruppesamtaler med andre, og de får snakke med terapeuter alene. Men det er en veldig liten prosentdel av voldsutsatte barn som kommer dit. Norske myndigheter har ennå ikke kartlagt hvor mange barn som lever med vold her i landet, men har overført tallet 25 000 fra en stor dansk undersøkelse.

- Dette er et minstetall. Sannsynligvis opplever langt flere barn vold hjemme, sier Steinsvåg.

Tar ansvar

Volden preger hele livet til barna som har opplevd den.

- Barna tilpasser sin atferd til å ta vare på seg selv, søsken, mor og far, sier Steinsvåg.

- Mest av alt jobber de med å unngå at far skal bli sint. De tømmer søpla, skifter dorull og oppfører seg slik de tror foreldrene ønsker. Etter volden trøster de, ofte både mor og far.

- De tar ansvar, og når man gjør det, tror man at det er ens egen feil når det går galt. Far kan plutselig slå selv om søpla er båret ut og dorullen er skiftet. Det forvirrer barna, og de leter etter andre måter å forhindre volden på. Uten behandling fortsetter de med å ta ansvar for alt galt som skjer også seinere i livet, sier Steinsvåg. Hos Alternativ til Vold møter barna andre med samme historie som dem selv.

- Med litt hjelp kan disse barna gå fra å være ingen til å bli noen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!