VIL IKKE FRYSE LØNNA: 
Statsminister Jens Stoltenberg kommenterer forholdene rundt politikernes lønn generelt og sin egen lønn i bakgården ved  statsministerboligen i Oslo lørdag kveld.
Foto:  Lise Åserud / SCANPIX
VIL IKKE FRYSE LØNNA: Statsminister Jens Stoltenberg kommenterer forholdene rundt politikernes lønn generelt og sin egen lønn i bakgården ved statsministerboligen i Oslo lørdag kveld. Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer

- Vi må følge spillereglene

Stoltenberg vil ikke fryse egen lønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer ikke noe løfte om frys av egen lønn fra statsminister Jens Stoltenberg (Ap). - Politikerne må følge de spillereglene vi har, slår han fast.

Stoltenberg markerer dermed klar avstand til regjeringskollega og SV-leder Kristin Halvorsen, som innstendig har oppfordret statsministeren og de øvrige statsrådene om å gå foran med et godt eksempel og fryse egen lønn.

Etter først å ha avvist å kommentere saken utover en skriftlig redegjørelse i lørdagens VG, innkalte statsministeren lørdag kveld til en improvisert pressekonferanse i bakgården i statsministerboligen.

Har spilleregler

Der slo han fast at politikere må forholde seg til lønnskommisjonen som fastsetter politikernes lønninger, og gjentok at det ikke kommer noe utspill fra hans munn om å fryse egen lønn.

- Alle må vise moderasjon, også politikerne. Men det skal vi gjøre med de spillereglene vi har, sa Stoltenberg, som konkluderte med at han og Kristin Halvorsen i denne saken er uenige.

- SV har en annen oppfatning. Jeg er trygg på at det som er riktig i denne saken er å følge det opplegget flertallet på Stortinget har vært for, nemlig at det er en egen uavhengig kommisjon som fastsetter lønnen, sa Stoltenberg til NTB.

- Hva mener du da om at Halvorsen vil fryse sin egen lønn?

- Det forandrer ikke at Stortinget har vedtatt et opplegg for fastsettelse av politikerlønninger. Det skal vi holde fast på, sa Stoltenberg.

«Positiv»

I tillegg til SVs topper er også Sp-leder Liv Signe Navarsete positiv til lønnsfrys.

- Jeg er åpen for å fryse min egen lønn, men jeg kan ikke konkludere på vegne av politikerne i partiet og stortingsgruppen før saken er drøftet i partiet. Sp er opptatt av at det er nødvendig med en svært moderat lønnsutvikling i hele samfunnet nå. Det må også gjelde for politikere, sier hun.

Negativ

Både Navarsete og Halvorsen får kritikk for lønnsutspillet fra YS, som mener de sentrale regjeringsmedlemmene legger føringer for det kommende lønnsoppgjøret.

- Jeg mener det er en utidig innblanding foran årets lønnsoppgjør, og det skaper et unødvendig press på oss som skal forhandle. Det står ikke til troende i forhold til regjeringens egen politikk. Regjeringen har lagt opp til en lønnsvekst på mellom 4 og 5 prosent, og det kommer det til å bli, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim til NRK.

(NTB)