- Vi må forberede oss på en verdensomfattende epidemi

President Bush bevilger 42 milliarder til forholdstiltak mot fugleinfluensa. Samtidig rapporteres nytt sykdomstilfelle i Thailand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Før eller siden er det sannsynlig at vi må hanskes med en ny pandemi, advarte president George W. Bush i en tale på det amerikanske folkehelseinstituttet, ifølge CBS News.

I morgen offentliggjør den amerikanske regjeringen sin beredskapsplan for å møte et eventuelt fugleinfluensautbrudd.

- Det første skrittet i vår strategi er å oppdage utbrudd før sykdommen sprer seg over hele verden, sa presidenten.

Oppfordrer til hamstring

Bush oppfordret til hamstring av antivirusmedisin og forbedring av USAs evne til raskt å utvikle vaksiner mot nye sykdommer.

USAs forholdstiltak forventes å koste 42,2 milliarder kroner. 7,8 milliarder skal gå til å kjøpe inn fugleinfluensavaksine til 20 millioner amerikanere.

Delstater og byer avventer spesifikke instruksjoner om blant annet hvem i befolkningen som skal prioriteres i fordelingen av vaksiner og de antivirale medisinene Tamiflu og Relenza.

På toppen av lista er arbeidstakere innen produksjon av influensavaksine, helsepersonell og politifolk, ifølge en amerikansk helsespesialist som har sett regjeringens beredskapsplan.

ADVARER: George W. Bush under dagens tale på det amerikanske folkehelseinstituttet. Foto: Scanpix
ADVARER: George W. Bush under dagens tale på det amerikanske folkehelseinstituttet. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi er ikke forberedt

En nasjonal undersøkelse blant amerikanske leger viser at 40 prosent av dem mener at myndighetene og helseapparatet er uforberedt på å skulle hanskes med et utbrudd av fugleinfluensa.

- Hvis det skulle inntreffe nå, er vi ikke klare, sier helseminister Michael O. Leavitt til CBS News.

Mandag rapporterte Thailand sitt 20. tilfelle av fugleinfluensa hos mennesker siden 2003, og det tredje i år, melder CNN.

Den smittede er en 50 år gammel kvinne som ligger på sykehus i Bangkok.

Samtidig melder russiske myndigheter at de har funnet et nytt tilfelle av det farlige fugleinfluensaviruset H5N1 i fugler i en landsby i Ural-fjellene.

Rumenske og kanadiske myndigheter melder at de har funnet spor av fugleinfluensaviruset H5 i ville fugler, men at de fortsatt tester for å finne ut om dreier seg om den farlige N-undertypen.

62 døde

På verdensbasis er det registrert i alt 122 tilfeller av fugleinfluensa hos mennesker, ifølge Verdens helseorganisasjon. 62 av de smittede har dødd.

De fleste tilfellene har dreid seg om mennesker som har hatt direkte kontakt med syke fugler, men helsemyndigheter frykter at viruset muterer til en form som lett kan overføres mellom mennesker.

I løpet av de siste hundre åra har det vært tre pandemier, og eksperter sier at tida for lengst er inne for en ny.

Den verste var spanskesyken, som i løpet av 18 måneder i 1918 og 1919 tok livet av mellom 25 og 50 millioner mennesker. Anslagsvis var mellom 20 og 40 prosent av verdens befolkning smittet av viruset.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer