- Vi må forebrede oss på lange sykefravær

Den første globale pandemien på 41 år er et faktum.

GLOBAL PANDEMI: En familie forlater Japan International School i Düsseldorf i Tyskland etter en svineinfluensatest i dag. Mer enn 30 elever ved skolen er smittet av svineinfluensaen. Nå er det ventet at WHO erklærer svineinfluensaen som en global pandemi. Foto: EPA/ACHIM SCHEIDEMANN
GLOBAL PANDEMI: En familie forlater Japan International School i Düsseldorf i Tyskland etter en svineinfluensatest i dag. Mer enn 30 elever ved skolen er smittet av svineinfluensaen. Nå er det ventet at WHO erklærer svineinfluensaen som en global pandemi. Foto: EPA/ACHIM SCHEIDEMANNVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no:) Verdens Helseorganisasjon (WHO) har i dag varslet sine medlemsland om at svineinfluensaen er blitt en global pandemi.

- Vi står ved starten av en ny pandemi — det vil si en verdensomspennende influensaepidemi forårsaket at et nytt virus. Erfaringsmessig skjer dette tre — fire ganger hvert hundreår, sier Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Han understreker at pandemierklæringen var ventet.

- Dette er en ventet utvikling som norske helsemyndigheter er forberedt på. Vi er også forberedt på at situasjonen kan endres. Våre fagmyndigheter følger situasjonen nøye. De venter at vi kan få en større influensepidemi, sannsynligvis fra kommende høst. Dette må vi forberede oss på. De som ikke allerede har startet planleggingen, må gjøre det nå, sier helse- og omsorgsministeren.

- Viruset har så langt vist seg ikke å være så farlig som vi kunne fryktet. Det meldes fra enkelte land om at situasjonen kan sammenliknes med en vanlig sesonginfluensa. Vi håper det ikke vil bli verre, men vi er forberedt om så skulle skje, sier Hanssen

140 døde
WHO-ledelsen har i dag hatt et krisemøte der de diskuterte hvilken trussel viruset nå utgjør for verdens befolkning.

- Noe av det viktigste her, er at vi ikke vet hvordan dette viruset vil oppføre seg dersom det sprer seg i utviklingsland. Så langt har de fleste tilfeller vært i relativt velstående land, sa
generaldirektør i WHO, Margaret Chang, under en pressekonferanse i dag.

Annonseringen av den første globale influensapandemien på 41 år vil utløse hasteproduksjon av vaksiner for å behandle viruset. Svineinfluensaen brøt ut i Mexico i april, og har allerede nådd 74 land.

INFORMERTE I KVELD: Direktør i Verdens Helseorganisasjon, Margaret Chan. Foto: REUTERS
INFORMERTE I KVELD: Direktør i Verdens Helseorganisasjon, Margaret Chan. Foto: REUTERS Vis mer

- Hele verden er i dette sammen, og vi skal komme oss gjennom det sammen, sa Chang da hun avsluttet sin tale fra WHOs hovedkontor i Geneve.

I går ble det kjent at svineinfluensa for første gang har smittet mellom to mennesker i Norge.

27 000 mennesker har blitt smittet, og selv om de fleste tilfellene har vært milde, er 140 personer døde av influensaen.

Setter i gang tiltak
Direktør i Helsedirektoratet, Bjørn-Inge Larsen, har også nettopp holdt pressekonferanse for å informere om hva opptrappingen har å si for Norge.

— At Verdens Helseorganisasjon nå erklærer fase seks betyr at vi har fått en pandemi som alle land, inkludert vi i Norge, må forberede seg på å bli rammet av. Utviklingen er i tråd med det vi har forventet. Det ser fortsatt ut til at sykdommen dette nye viruset gir er mild for det store flertallet, sier Larsen.

STENGT: Skolen i Düsseldorf der minst 30 elever er smittet av svineinfluensa er nå stengt.
STENGT: Skolen i Düsseldorf der minst 30 elever er smittet av svineinfluensa er nå stengt. Vis mer


Han forventer at vi får mer omfattende smittespredning også i Norge, mest sannsynlig til høsten. Derfor understreker han at alle sektorer bør planlegge for et langt sykefravær.


- Våre planer og tiltak må tilpasses pandemiens alvorlighet og situasjonen i Norge. Slik det ser ut nå er det for eksempel ikke aktuelt å stenge skoler og iverksette katastrofeplaner ved sykehusene, sier Larsen.

Den forrige pandemien var Hong Kong-influensaen i 1968.


Ulike strategier for pandemihåndtering vil nå bli aktivert i ulike land. I Hong Kong har myndighetene stengt alle skoler for å unngå spredning.