Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi må forhandle med Taliban

SV-nestleder Audun Lysbakken håper Sp og Ap blir med på ny strategi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nato må gi opp tanken på militær seier i Afghanistan og trekke seg ut av landet. FN må ta styring med en fredsprosess som innebærer forhandlinger med Taliban.

Det er strategien SV vil at regjeringen skal slåss for i Nato.

I går startet SV-debatten som kan ende med at partiet i sitt program for neste periode sier definitivt nei til å sende soldater til Afghanistan.

Må gi opp krigen

Betingelsen for at SV skal tåle å se fortsatt norske styrker i det krigsherjete landet er en endret Nato-strategi.

- Nato må stoppe den offensive krigføringen og gi opp å vinne en militær seier over Taliban. Den militære strategien har ikke brakt Afghanistan nærmere fred, men har tvert imot ført til mer krig og lidelser for sivilbefolkningen. Denne strategien må erstattes med økt sivil innsats og en fredsprosess, sier Audun Lysbakken til Dagbladet.

- Betyr det å forhandle med Taliban?

- Ja, selv om flere har pekt på at det er vanskelig, må vi forhandle med Taliban. Når militære løsninger ikke fører fram, må man finne alternativer. Nato bør ut av Afghanistan og erstattes av FN, sier Lysbakken.

- NATO MÅ GI OPP EN MILITÆR SEIER: SVs nestleder Audun Lysbakken håper at Nato stopper den offensive krigføringen, og heller lar FN starte en fredsprosess sammen med Taliban. Foto: Jacques Hvistendahl
- NATO MÅ GI OPP EN MILITÆR SEIER: SVs nestleder Audun Lysbakken håper at Nato stopper den offensive krigføringen, og heller lar FN starte en fredsprosess sammen med Taliban. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Også Sp-leder Åslaug Haga har tatt til orde for en FN-ledet strategi i Afghanistan.

- Det internasjonale samfunnet må gjøre mer. Nato og Vesten vil neppe lykkes i Afghanistan alene. Målet er avvestifisering og avmilitarisering på sikt. Og da må landene i regionen og FN tyngre inn, sa Haga til sitt landsstyre for ei uke siden.

Det utsagnet har gitt SV håp. Flere i SV ser nå muligheten for at SV og Sp sammen kan legge press på Ap.

Håper på Ap

Lysbakken tror SV nå kan få gjennomslag for sin strategi i regjeringen. Målet med gårsdagens seminar var å skape debatt om Norges deltakelse i Afghanistan, særlig i statsminister Jens Stoltenbergs eget parti, forteller han.

- Har du håp om at også Ap etter hvert vil følge etter å gå inn for endret Nato-strategi?

- Det er aldri spesielt elegant av en politiker å spekulere i andre partiers interne prosesser, men jeg føler meg trygg på at det er mange i Ap som deler våre bekymringer, sier han og legger til:

- Jeg føler meg trygg på at også den debatten vil komme med full tyngde i Ap.

Nytt SV-program

Etter gårsdagens Afghanistan-seminar samles SVs landsstyre i dag. Men det er ikke lagt opp til noe kritisk Afghanistan-vedtak.

- Vi står på Soria Moria-erklæringen, og det militære bidraget i Afghanistan for 2008 og 2009 er bestemt, slo SV-leder Kristin Halvorsen fast i går.

Men SV-seminaret er tenkt dels som en del av debatten fram mot et nytt og skjerpet partiprogram for neste stortingsvalg, dels som et press for å få egen regjering til å slåss for ny Nato-strategi i Afghanistan så snart som mulig.

- SVs landsstyre har sett behovet for militær tilstedeværelse, men ikke aggressiv krigføring. Måten Nato går fram på styrker Taliban. Derfor trengs en ny overordnet strategi, sier Halvorsen.

- Feilaktig bilde

- Dette gir et feilaktig bilde. Vi er der for å hjelpe Afghanistan. Det er FN som har bedt Nato være der for å støtte en folkevalgt regjering og gjenoppbygge et sivilt samfunn, sier Olav Akselsen.Statssekretær Espen Barth-Eide (Ap) i Forsvarsdepartementet ser ikke at SVs FN-linje er noe annerledes enn det regjeringen står for.

- Regjeringen har sagt at det er en stor svakhet at det i dag mangler en overordnet politisk-militær strategi. Derfor vil vi styrke den helhetlige tenkningen som FNs nye spesialutsending får ansvaret for, sier Barth-Eide.

SV-SEMINAR OM AFGHANISTAN: Jørn Erik Berntsen, leder for de norske stabiliseringsstyrkene(PRT) i Meymaneh, holdt i går foredrag og møtte Kristin Halvorsen og SV.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media