Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi må forhandle med Taliban

Det er ingen annen løsning, sier tidligere norsk forsvarstopp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):- Hvis du spør meg om min personlige mening, vil jeg si at krigen i Afghanistan er tapt. NATO bør nå bruke ressursene på å finne en verdig måte å trekke seg ut på, sier  den pensjonerte flaggkommandøren Jacob Børresen til Dagbladet.no. 

Børresen har en lang militær karriere bak seg i Sjøforsvaret, blant annet som skipssjef, militær sekretær for forsvarsministeren og som leder av militære operasjoner og øvelser. I dag jobber han som sikkerhetspolitisk rådgiver for tenketanken NORISS.

- Ingen annen løsning

Tidligere denne uka gikk SV-nestleder Audun Lysbakken ut og krevde at Nato må gi opp tanken på militær seier i Afghanistan og trekke seg ut av landet. Han mener FN må ta styring med en fredsprosess som innebærer forhandlinger med Taliban.

Børresen er enig at man ikke kommer utenom å forhandle med Taliban.

- Det er som Nelson Mandela sa: hvis man ønsker en varig fred, er man avhengig av at de stridene partene snakker sammen. Det er ingen annen løsning, sier Børrensen. 

- Hvordan bør en slik forhandling foregå?

- Vi bør lytte til afghanerne. Det er afghanerne selv som må lage en strategi for dette, ikke vi i Oslo, sier Børresen, som mener den norske debatten om Afghanistan er preget av en form for orientalisme.

- BØR LYTTE:- Vi bør lytte til afghanerne. Det er afghanerne selv som må lage en strategi for dette, ikke vi i Oslo, sier Jacob Børresen til Dagbladet.no. Dette er fra da talibanerne tok over byen Musa Qala november i fjor. Foto: SCANPIX
- BØR LYTTE:- Vi bør lytte til afghanerne. Det er afghanerne selv som må lage en strategi for dette, ikke vi i Oslo, sier Jacob Børresen til Dagbladet.no. Dette er fra da talibanerne tok over byen Musa Qala november i fjor. Foto: SCANPIX Vis mer

- Ta afghanerne på alvor

- Vi snakker hele tiden som om det er vi som sitter med løsningen. I steden for bør vi ta afghanerene selv mer på alvor, sier Børresen.

Børresen støtter SV i at Norge bør ta iniativ i NATO om å trekke ut styrkene fra landet.  

- Vi bør sette opp en god exit-strategi og sette opp noen mål og kriterier som vi vet at vi kan gjennomføre. Slik kan vi trekke oss ut med æren i behold, sier Børresen.

Trenger 200.000 soldater

Børresen var daglig leder for SACEURs krisestyringsstab med ansvar for planlegging og ledelse av Natos operasjoner i det tidligere Jugoslavia. Han mener erfaringen derfra viser at man må ha mye større styrker enn dagens.

- Problemet er at den ikke er gjennomførbart å sette inn de ressursene som er nødvendig.  Vi ville trengt minst 150.000 til 200.000 soldater, sier Børresen.  Dermed blir løsningen å forhandle, ifølge den pensjonerte flaggkommandøren.

- Ideen om at vi skal klare å få stablisert noe med dagens styrke er den rene eventyrfortelling, sier Børresen.

image: - Vi må forhandle med Taliban

Leserdebatten er dessverre stengt for nye innlegg pga. grove brudd på våre retningslinjer. Red.

EVENTYR:- Ideen om at vi skal klare å få stablisert noe med dagens styrke er den rene eventyrfortelling, sier Jacob Børresen til Dagbladet.no.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!