Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi må forhindre nye overgrep

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm lover raske og gode tiltak for å styrke psykisk utviklingshemmedes rettssikkerhet.

LOVER PAKKE MED TILTAK: -Det er viktig for meg å understreke at det er forferdelig at slike overgrep skjer. Vi må gjøre det som er nødvendig for å forhindre det, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm. 
Foto: Berit Roald / SCANPIX
LOVER PAKKE MED TILTAK: -Det er viktig for meg å understreke at det er forferdelig at slike overgrep skjer. Vi må gjøre det som er nødvendig for å forhindre det, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Dagbladets reportasjer den siste uka om manglende rettssikkerhet for psykisk utviklingshemmede, har vakt sterke politiske reaksjoner.

I Verdal kommune har ledelsen allerede bestemt seg for å gjennomføre en eksternt ledet gransking av kommunens manglende reaksjon mot overgrepene mot en psykisk utviklingshemmet kvinne.

Både lederen og nestlederen av stortingets arbeids- og sosialkomiteen krever innført en rekke tiltak overfor landets rundt 240 skjermede bedrifter, som er de utviklingshemmedes største arbeidsplass i Norge. Disse bedriftene er antakelig er den eneste offentlige arenaen utviklingshemmede beveger seg på, hvor de ansatte ikke avkreves politiattest. Dette samtidig som flere overgrepssaker, med arbeidsledere som gjerningsmenn, har vært kjent for regjeringen i flere år.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm forteller nå Dagbladet at bl.a. politi-attest-spørsmålet skal høyprioriteres.  

- Dette er prioritert- Det er viktig for meg å understreke at det er forferdelig at slike overgrep skjer. Vi må gjøre det som er nødvendig for å forhindre det, sier Bjurstrøm.

- I den grad politiattest er en del av løsningen, vil jeg gå i bresjen for det. Men først må jeg ha en ordentlig vurdering av om det virkelig virker. Dette er prioritert, og konklusjonen vil komme raskt, sier Bjurstrøm til Dagbladet.
På spørsmål bekrefter hun at det betyr før sommeren.

Forskere: - Politiattest kan være braNordlandsforskning, som i fjor publiserte en rapport om arbeidsmiljø og overgrep i skjermede bedrifter, har tidligere vært ambivalent til om krav om politiattest er løsningen.

- Hvis politiattest innføres, er det viktig at bedriftene samtidig har eller innfører etiske retningslinjer og interne kontrollsystemer som fungerer. De må også snakke om de etiske problemstillingene på jobb i det daglige. Gjør de det, kan krav om politiattest være med å understreke alvoret. Politiattest kan altså være veldig bra, men må ikke bli en sovepute, sier forsker Terje Olsen.

Han mener arbeidsdepartementets påstand om at vandelskrav er for dyrt for bedriftene, er helt feil.

- Det er jo bedriftenes bransjeorganisasjon, samt mange av bedriftene, som har bedt om å få bruke krav til politiattest, sier Olsen.

- Alle kort på bordet- Jeg kan love at jeg skal gjøre det som er nødvendig for at ingen som jobber i disse bedriftene skal være så utsatt som de er i dag, sier arbeidsminister Bjurstrøm. 

- Men flere spørsmål må sees i sammenheng. Jeg vil ha alle kort på bordet. Politiattest for ordinært ansatte er en ting. En annen er hvordan vi kan sørge for systemer som sikrer at sysselsatte som er farlige ikke jobber med folk som ikke kan beskytte seg selv. Hva slags regler og rutiner må til i disse bedriftene? Jeg må se helheten for å få gjort det som er nødvendig å gjøre, sier Bjurstrøm.

TiltakspakkeKarin Andersen (SV), som er nestleder av stortingets arbeids- og sosialkomite, og leder Robert Eriksson (FrP), har listet opp en rekke krav i kjølvannet av Dagbladets reportasjer:

• Innføring av krav om politiattest for ansatte i skjermede bedrifter.

• En vurdering av om politiattest også bør gjelde for sysselsatte. (Dagbladet har dokumentert at både seksualforbrytere og drapsmenn sysselsettes i skjermede bedrifter.)

• En full gjennomgang av enkelttsakene Dagbladets har omtalt med tanke på å forbedre internkontroll, instrukser og rutiner i de skjermede bedriftene.

• En statlig initiert faggruppe bør granske enkeltsakene i Verdal og Harstad, der kommuneledere og bedriftsledere ikke reagerte på viten eller sterke mistanker om seksuelle overgrep begått av arbeidsledere mot psykisk utviklingshemmede kvinner.

• De utvikingshemmedes og vernepleiernes organisasjoner har tatt til orde for en kraftig styrking av tilsynet med de psykisk utviklingshemmedes offentlige arenaer. De anklager politikerne for å komme med lettvinte løsninger, som f. eks. FrPs forslag om eget ombud for utviklingshemmede. Et reelt tilsyn med sanksjonsmuligheter er viktigste virkemiddel, mener de.  

- Bør staten sørge for en uavhengig gransking av enkeltsakene i Harstad og Verdal, med tanke på å ta lærdom?

- Det er for tidlig å si om en gransking er riktig. Men vi må hvertfall hente erfaringer fra og se på avdekket praksis, når vi skal vurdere virkemidlene, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling