Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi må fortsette å gå på fortauskafeer og konserter. Vi må lære å leve med det

2000 samlet seg for å hedre terrorofre i Paris.

MINNET TERROROFRENE: Paris-ordfører Anne Hidalgo (i midten) var blant de omkring 2000 som minnet terrorofrene i Paris i dag. Foto: AP / NTB scanpix
MINNET TERROROFRENE: Paris-ordfører Anne Hidalgo (i midten) var blant de omkring 2000 som minnet terrorofrene i Paris i dag. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 2.000 personer samlet seg på Place de la Republique i Paris for å markere at det har gått ett år siden angrepene på satiremagasinet Charlie Hebdo og et jødisk supermarked.

Deltakerne ble kroppsvisitert av væpnet politi før de fikk slippe inn foran scenen og monumentet på plassen. Stemningen var alvorlig og preget av frykt etter at Paris flere ganger ble mål for jihadister i 2015.

- For et år siden sto det «ikke engang skremt» på mange av plakatene, men nei, vi er faktisk redde, sier Gabriel Taran (52).

- Men vi må være her og fortsette å gå på fortauskafeer og konserter. Vi må lære å leve med det, og ikke gi opp noe, sier han.

Mange av de frammøtte mente folks frykt er mye av forklaringen på at ikke flere deltok.

Terrorangrep Den 7. januar i fjor ble tolv mennesker drept i angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo.

Bladet hadde vært i ekstremistenes søkelys etter at det hadde offentliggjort tegninger av profeten Muhammed i 2006. Dagen etter skjøt en annen ekstremist en politikvinne og drepte fire personer på et jødisk supermarked.

Søndagens markering var også dedisert til ofrene for terrorangrepene 13. november, da jihadister gikk løs på tilfeldige ofre flere steder i Paris, blant annet i konsertlokalet Bataclan. 130 personer ble drept i angrepene.

Vekket vonde minner Minner om terrorangrepene ble nok en gang vekket i Paris' befolkning torsdag, da politiet skjøt og drepte en mann som stormet mot en politistasjon med en kjøttøks og det som blir beskrevet som en falsk bombevest. I et håndskrevet brev han hadde med seg, uttrykte han støtte til islamistgruppa IS.

Hendelsen skjedde på årsdagen for Charlie Hebdo-angrepet.

LYSTE OPP: Dette monumentet på Place de la Republique lyste opp i kveld. Foto: AP / NTB scanpix
LYSTE OPP: Dette monumentet på Place de la Republique lyste opp i kveld. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

- Det som skjedde torsdag, brakte alt tilbake, sier Katelyn Kiner, en 20 år gammel student fra Chicago. Angrepsforsøket understreker alvoret i myndighetenes advarsel om at flere angrep i Frankrike er sannsynlig.

Moskébesøk President François Hollande avduket en plakett til minne om alle som ble drept i angrep i den franske hovedstaden i fjor. Deretter dro han på et uventet besøk til Paris' største moské for «en stund for vennskap og forbrødring over en kopp te».

Moskeer landet over åpnet i helgen sine dører for offentligheten i et forsøk fra det muslimske miljøet på å bygge bruer etter angrepene.

Søndagens seremoni var liten sammenlignet med markeringen i januar i fjor, da 1,5 millioner parisere deltok på den største demonstrasjonen siden slutten av andre verdenskrig. Statsledere fra hele verden deltok også på marsjen gjennom gatene i Paris.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media