- Vi må gjøre alt vi kan for å knuse IS

Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener Norge må vurdere å sende militært overskuddsmateriale til Irak.

VIL KNUSE IS: 
- IS må knuses. Og det må gjøres militært, sier Christian Tybring-Gjedde til Dagbladet. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
VIL KNUSE IS: - IS må knuses. Og det må gjøres militært, sier Christian Tybring-Gjedde til Dagbladet. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi må gjøre alt vi kan for å knuse Den Islamske staten (IS), sier Christian Tybring-Gjedde (Frp) til Dagbladet.

I dag sa utenriksminister Børge Brende at Norge vurderer militær innsats i Irak.

Brende sa til VG at de har en løpende vurdering om Norge skal, «utover den humanitære innsatsen, også bidra med militære kapasitetsbygging».

- Tørre å være mer offensive - Vi har ønsket dette hele tiden, men inntil nå har det vært signalisert at man bare ønsker å bistå humanitært. Jeg registrerer med glede at Brende nå signaliserer noe annet, sier Tybring-Gjedde. Han savner at Norge er mer offensive i kampen mot IS.

- Vi må tørre å være mer offensive selv uten å vente på signaler fra andre. Vi må ha vårt moralske kompass intakt uansett hva andre mener. Det savner jeg av og til, sier Tybring-Gjedde. Frp-politikeren viser til at Norge har en sterk forsvarsindustri.

- Norge har også en del militært overskuddsmateriale som kunne vært nyttig å sende nedover, sier Tybring-Gjedde. Han mener Norge på alle måter må bidra til å knuse den islamistiske ekstremistorganisasjonen.

- IS må knuses. Og det må gjøres militært, sier Tybring-Gjedde.

Diskuterer IS i Paris Børge Brende er i dag i Paris, der 20 land samles for å diskutere hvordan ekstremistgruppa Den islamske staten (IS) skal bekjempes. Konferansen i Paris avholdes to dager etter den siste påståtte IS-henrettelsen av den britiske hjelpearbeideren David Haines.

Statsminister David Cameron lovte i går om at de som sto bak det bestialske drapet skal forfølges og stilles til ansvar for det de har gjort.

Ved Utenriksdepartementets presseavdeling opplyser de at det ikke er bestemt noen militære forpliktelser fra Norge, men at Brende vil diskutere temaet inngående med den amerikanske utenriksministeren John Kerry i Paris i dag.

Frierjakt Kerry har vært på frierjakt verden over for å finne allierte til en felles operasjon mot IS. Mange land vil bidra, men få om ingen ønsker å delta med bakkestyrker.

Blant dem som deltar på møtet i dag er Iraks president Fuad Masum og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Samtalene i Paris tar sikte på å definere hvert enkelt medlems rolle i kampen mot IS. Frankrikes president François Hollande er vert for samtalene, melder NTB.

Forsvaret har lang erfaring med trening og mentorering av militære- og sikkerhetsstyrker fra Afghanistan. Fra 2006 til 2012 hadde Norge et såkalt mentorteam i Meymaneh som drev opplæring og mentorering av den afghanske hæren.
Også de norske spesialstyrkene drev omfattende opplæring og mentorering av afghansk spesialpoliti i Kabul, og opererte tett med disse i flere skarpe oppdrag.