FATTIGE: De rødgrønne lovet å bekjempe fattigdom da de overtok regjeringsmakten i 2005. Snart åtte år etter har tallet fattige barn økt. Jens Stoltenberg mener andelen fattige barn har gått ned, men sier nødvendig å gjøre mer for å få ned tallet på fattige. Her fra Arbeiderpartiets pressekonferanse før landsmøtet som starter i morgen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FATTIGE: De rødgrønne lovet å bekjempe fattigdom da de overtok regjeringsmakten i 2005. Snart åtte år etter har tallet fattige barn økt. Jens Stoltenberg mener andelen fattige barn har gått ned, men sier nødvendig å gjøre mer for å få ned tallet på fattige. Her fra Arbeiderpartiets pressekonferanse før landsmøtet som starter i morgen. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- Vi må gjøre mer for fattige barn

Jens Stoltenberg innrømmer at de rødgrønne ikke har gjort nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): EU-statistikk viser at det har blitt flere, ikke færre, fattige barn etter at Ap, SV og Sp overtok regjeringsmakten og lovet å bekjempe fattigdom.

Statsminister Jens Stoltenberg viser til OECD-tall, og sier at andelen av barn som er fattige, har gått ned.

Han sier regjeringen har tatt en rekke grep som har virket. Men det må gjøres mer.

Vil redusere forskjeller - Vi er et parti som alltid søker å redusere forskjeller og hjelpe folk som har det økonomisk vanskelig. Det var vekst i andel fattige da vi overtok, den utviklingen har stanset opp. Andelen fattige barn har gått ned. Vi er ikke fornøyde, men vi har stanset veksten i andel fattige barn, sier Stoltenberg.

I likhet med Fafo-forsker Roy A. Nielsen viser Stoltenberg til økt innvandring som forklaring. Arbeidsledigheten er større blant innvandrere enn blant etniske nordmenn.

Gratis skolemat - En viktig årsak til at barn er fattige, er at foreldrene ikke har jobb. Det betyr at vi må fortsette med å skaffe jobb og norskopplæring til innvandrere, sier Stoltenberg.

Tidligere Ap-leder Thorbjørn Jagland mener et gratis skolemåltid vil være et godt tiltak mot barnefattigdom.

- Nå har vi sørget for gratis læremidler. Vi har innført frukt og grønt i grunnskolen, og vi skal drøfte skolemat i et folkehelseperspektiv på landsmøtet. Vi har innført makspris i barnehagen, og vi har senket maksprisen. Vi har også innført gratis kjernetid i barnehagen i innvandrertette bydeler. Videre har vi innført forsøk med gratis SFO. Vi har også økt minstepensjonen mer enn lønnsveksten for øvrig, og bedret bostøtten. Alt dette er tiltak som bidrar til å hjelpe de økonomisk svakest stilte. Så vi har gjort mye, men vi må gjøre mer, sier Stoltenberg.