Klima:

- Vi må gjøre noe drastisk

Trålfiske frigjør like mye CO₂ som all flytrafikk i verden, viser ny forskning.

BUNNTRÅLING: Norske sjarker og russiske trålere ved kai i Båtsfjord i Finnmark. Bunntrålere fører til at det frigjøres mange millioner tonn CO₂, fra havbunnen hvert år. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BUNNTRÅLING: Norske sjarker og russiske trålere ved kai i Båtsfjord i Finnmark. Bunntrålere fører til at det frigjøres mange millioner tonn CO₂, fra havbunnen hvert år. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En ny oppsiktsvekkende studie viser at bunntråling slipper ut like mye CO₂ som verdens samlede flytrafikk. Bunntråling er en utbredt praksis der tunge garn blir dratt langs havbunnen og røsker opp i det marine sedimentet som binner karbonet.

I studien, som ble publisert hos det anerkjente nettstedet Nature denne uka, vises det til at Norge er en av verstingene og slipper ut 26 millioner tonn CO₂ gjennom trålfiske.

- Bunntråling ødelegger bunnforholdene enkelte steder. Hvis det er bunntrålene som fører til at det frigjøres så mange millioner tonn CO₂, da har fiskeriministeren en jobb å gjøre. Da må han sette i gang Havforskningsinstituttet, Fiskeridirektoratet og geologene for å finne ut av hvordan dette arter seg i Barentshavet, langs norskekysten og i Nordsjøen, sier Sigurd Enge, leder for maritimt arbeid i Bellona, til Dagbladet.

Må gjøre noe drastisk

- Trålfiske trenger ikke å bli forbudt, men vi må finne en annen måte å ta opp fisken på uten at det frigis så store mengder karbon. Jeg er teknologi optimist, så jeg tror vi løser dette når denne kunnskapen blir integrert i hvordan vi forvalter havressursene, sier Enge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer