- Vi må gjøre oss klare for ny EU-kamp

Høyres nestleder Inge Lønning mener det er på tide at norske partier og norsk offentlighet begynner å forberede hvilke spilleregler som skal gjelde ved neste EU-kamp. Han avviser ikke at valgkampen foran stortingsvalget i år 2005 kan bli preget av EU-spørsmålet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Om Norsk EU-medlemskap blir et viktig tema, får tida vise. Men valget faller sammen med EUs utvidelsesprosess. Det er ikke utenkelig at det kan komme til å gjøre noe med norsk politisk debatt, sier Lønning til Dagbladet.

Han avviser imidlertid at han ser annerledes på EU-saken enn Høyre-leder Jan Petersen.

Petersen har fått mye pepper de siste dagene etter at han i Dagbladet ga uttrykk for det mange oppfatter som et overraskende defensivt EU-standpunkt.

- Her er nok uenigheten mellom ham og KrFs Einar Steensnæs mindre enn det mange har påstått. Selv vil jeg si at jeg er enig med både Petersen og Steensnæs, sier Lønning.

- Petersen og undertegnede er også enige om at vi ikke kan gå i gang med en ny EU-prosess før folkeflertallet står bak. Derfor må vårt neste EU-framstøt være organisert helt annerledes en de to foregående gangene, sier Lønning.

Ny omdreining

Enighet eller ikke: Lønnings anmodning om å forberede en ny EU-omgang er likevel en kraftig omdreining i debatten.

- Vi må ha en rådgivende folkeavstemning om EU-saken før vi går i gang med eventuelle forhandlinger med Brussel. I tillegg må de politiske partiene avklare hvilke spilleregler som skal gjelde. Ikke minst hvor stort folkeflertall som bør stå bak en ny EU-søknad, sier Lønning.

Han er derimot mer i tvil om vi bør ha en rådgivende folkeavstemning også etter eventuelle forhandlinger.

Han mener det er av stor betydning at det politiske Norge legger planene før man går i gang med en ny EU-prosess. Da kan norske velgere slippe å velge parti ut ifra EU-standpunkt.

- Da kan nei-folk stemme Høyre og ja-folk stemme SV uten at det får betydning for behandlingen av EU-saken, sier Lønning.

Kan skje fort

Ifølge Lønning befinner Norge seg i en ny situasjon i forhold til EU.

- Hvis euroen blir den suksessen den ser ut til å bli, kan ting skje fort, også for Norges del. Mye tyder også på at det skjer et stemningsskifte i Sverige i synet på euro, sier han.

- Høyre er det parti som klarest har programfestet at man ønsker fullt medlemskap tidligst mulig. Men det er halsløst å skulle bestemme dagsorden for valget i 2005 i dag. Jeg registrerer likevel at ting skjer fortere enn før, og vi må ta høyde for at det kan det gjøre i Norge også. Vi får se når det slår ut blant velgerne, sier Lønning.

per.ellingsen@dagbladet.no

#

VARSLER DEBATT: - Hvis euroen blir den suksessen den ser ut til å bli, kan ting skje fort, også for Norges del, sier Høyres nestleder Inge Lønning. # Foto: OLA SÆTHER

VARSLER DEBATT: - Hvis euroen blir den suksessen den ser ut til å bli, kan ting skje fort, også for Norges del, sier Høyres nestleder Inge Lønning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer