Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi må ha felles kjøreregler

Venstre-leder Trine Skei Grande vil ha felles kjøreregler for bruk av etterretningstjenester mellom demokratier

VIL HA FELLES MAL: Venstres Trine Skei Grande er ikke overrasket over E-tjenestens virksomhet, men vil ha en felles mal. (Foto: Thomas Haugersveen / Dagbladet)
VIL HA FELLES MAL: Venstres Trine Skei Grande er ikke overrasket over E-tjenestens virksomhet, men vil ha en felles mal. (Foto: Thomas Haugersveen / Dagbladet) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venstre-leder og medlem av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Trine Skei Grande er ikke overrasket over Dagbladets avsløringer om den norske etterretningstjenesten.
Hun etterlyser imidlertid kjøreregler for hvordan etterretningstjenester skal brukes.

- Jeg syns ikke at det er så rart at vi har en etterretningstjeneste som driver med etterretning, og at de også vil følge utviklingen i viktige land rundt Norge.  Men dette åpner en debatt som er viktig: å ha kjøreregler mellom de demokratiske landene vi samarbeider med, for eksempel USA.

- Vi må ha felles kjøreregler, mellom demokratier, for hvordan vi bruker etterretningstjenester, sier Trine Skei Grande til Dagbladet.

Etterretningssamarbeid Dagbladet skrev tidligere i dag at et hemmelig dokument som ble hentet ut fra National Security Agency (NSA) av varsleren Edward Snowden gir et innblikk i omfanget av etterretningssamarbeidet mellom norsk og amerikansk etterretningstjeneste.

Det går fram av dokumentet at norsk E-tjeneste gir amerikanerne tilgang til informasjon om en rekke russiske forhold av sikkerhetspolitisk interresse.  Det blir også bekreftet at det jobbes med å utvide etterretningssamarbeidet med USA vedrørende russiske politiske, naturressurser og energirelaterte temaer.

- Amerikansk overvåkning i Norge Overvåkning ble et tema under regjerigens halvårige pressekonferanse.
På spørsmål om amerikansk overvåkning av norsk tele og datatrafikk svarer statsministeren at hun «ikke har kjennskap til det», og at det ikke har «blitt bekreftet av amerikanske myndigheter» at en slik overvåkning foregår.

- I november sa du at Norge har en dialog gående med USA gjennom justis og utenriksministeren om amerikansk etterretningsvirksomhet i Norge. Hva vet du i dag om amerikansk etterretningsvirksomher i Norge ut fra den dialogen?
Er det slik at informasjon om norsk tele eller datatrafikk er innhentet og lagret av amerikansk etterretning
?

- Vi har ingen kjennskap til det og vi har ikke fått noen bekreftede opplysninger fra amerikanerne om at telefontrafikk er blitt lagret eller innhentet av dem. Vi har fortsatt hatt gående den dialogen som ikke innholder noen nye opplysninger.

- Har du fått et negativt svar på det, eller har du bare ikke fått noe svar?

- I den dialogen har vi ikke fått noen bekreftelse på at det er blitt lagret den typen informasjon, så vi har ingen kunnskap om det, svarte Erna Solberg under dagens pressekonferanse.

Norsk overvåkning av Russland På spørsmål fra Dagbladet om hun var kjent med omfanget av det norsk-amerikanske etterretningssamarbeidet og om E-tjenesten er under tilstrekkelig politisk kontroll, svarte Solberg:

-Det er ingenting som står i avisen dag som forbauser meg. Vi har et godt forhold til russerne. De er helt sikkert klar over at vi har interesse av å følge med på hva de gjør, på samme måte som de driver etterretning overfor andre land for å ivareta sine interesser. Det vi gjør, er i tråd med norsk lov og folkeretten.

I intervju med Dagbladet sa Solberg senere at
- Jeg har ikke detaljkjennskap til hva vi overvåker, men at vi overvåker russisk aktivitet, det er en del av etterretningen og det er vi åpne på.