- Vi må ha innvandrere

- Regjeringen må løsne opp innvandringsstoppen. Jeg vil heller ha en godt motivert filippinsk sykepleier enn en motvillig omstilt bonde til å gi omsorg, sier Oslos eldrebyråd Erling Lae. Han mangler 1000 syke- og hjelpepleiere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hagen stikker hodet i sanden

På Grünerløkka alders- og sykehjem fikk Høyre-byråden enda en gang et bevis på hvor avhengige pleietrengende i Oslo er av innvandrerne. Bare 40 prosent av arbeidsstokken er norsk. Folk fra 23 ulike nasjoner steller de gamle.

Erling Lae er ikke overrasket over arbeidsdirektør Ted Hanisch som i Dagbladet i går anslo at vi i 2010 trenger 30000- 40000 yrkesaktive innvandrere årlig, pluss familier.

Flere filippinere

- Gud hjelpe meg hvordan eldreomsorgen i Oslo hadde vært i dag uten innvandrerne. I løpet av de neste tre årene trenger vi 1500 nye årsverk, sier Lae.

- Selv med aktive tiltak for å gjøre yrket mer attraktivt, ser jeg om noen år mangelen på folk som nesten uløselig uten større arbeidsinnvandring, sier han.

- Norsk innvandringspolitikk er prippen. I dag prøver vi å rekruttere sykepleiere fra Finland, men det er ganske begrenset hvor mange vi får.

- Hagen på jordet

- Hvorfor skal vi ikke få lov til å hente sykepleiere fra Filippinene? Norskopplæring er ikke vanskeligere for dem enn for finner.

Lae tror tiltak for å gjøre omsorgsyrkene mer attraktive også vil hjelpe, men tror ikke det er tilstrekkelig. Eldreboliger i Syden er heller ikke løsningen.

- Carl I. Hagen er helt på jordet når han snakker om å kjøpe sykehjemsplasser i utlandet. De fleste vil ikke engang flytte til en annen bydel, og det må være et prinsipp å sende arbeidskraften dit pasienten er, ikke omvendt.

- Oslo har til enhver tid ti plasser i Syden, men behovet er ikke stort, sier Lae.

- Hagen snakker også om overtallige i landbruk og byråkrati som vi kan bruke istedenfor innvandrere. Jeg vil heller ha en godt motivert filippinsk sykepleier enn en motvillig omstilt bonde til den samme jobben, sier Lae.

- Jeg har skaffet flere kompiser jobb her på alders- og sykehjemmet, sier pleieassistent Woldu Fuzum fra Eritrea.

TRENGER HJELP: - Gud hjelpe meg hvordan eldreomsorgen i Oslo hadde vært i dag uten innvandrere som deg, sier Erling Lae til pleieassistent Woldu Fuzum fra Eritrea. Fuzum arbeider ved Grünerløkka alders- og sykehjem og er her sammen med beboer Ragna Andersen.