- Vi må ha mer Europa-debatt

Nei-mannen Trond Giske vil ha en kontinuerlig Europa-debatt. Men den må ikke avspores i et mas om ja eller nei til EU. Et framtidig ja til EU må komme som en konsekvens av at folkeflertallet ønsker et medlemskap, mener Giske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi setter ikke i gang en ny EU-prosess med forhandlinger og folkeavstemning uten at man på forhånd har visshet for at folkeflertallet sier ja. Et ja er et irreversibelt vedtak med alle konsekvenser det fører med seg. Derfor er det helt nødvendig at folkeflertallet vil inn, sier Giske.

Han er glad for at KrF-statsråd Einar Steensnæs ønsker en ny debatt om Norges plass i Europa. Dette er en debatt som er helt underspilt i Norge, mener Giske.

Ja- og nei-krangel

- Vi bør ha en kontinuerlig debatt om Europa, om europeisk politikk og om Norges forhold til Europa. Men denne debatten må ikke spores av og ende med den tradisjonelle «ja eller nei til EU»-krangelen, sier Giske.

Han karakteriserer norske EU-tilhengere som de mest ukritiske EU-tilhengerne i hele Europa. Nei-folket er på samme måte mer skeptisk til EU enn noen andre. Dette er forhold som vanskeliggjør en fornuftig Europa-debatt, mener han.

I forrige EU-kamp var Trond Giske AUF-leder og sentralt medlem i Arbeiderpartiets nei-organisasjon, SME. Fortsatt er Giske EU-motstander, men er påpasselig med å si at han ikke utelukker at han kan komme til å endre standpunkt en gang i framtida.

- Jeg sier ikke at det er overveiende sannsynlig at jeg skulle komme til å endre standpunkt, men det er umulig å si i dag hvordan verden ser ut i framtida, sier Giske.

Fra nei til ja?

Han ønsker ikke å spekulere på hvilke muligheter han som nei-mann vil ha til å bli partileder en gang i framtida.

- Jeg ser at det kunne bli problematisk for en nei-mann å være partileder i en ny EU-strid dersom et flertall i Ap sier ja til EU.

Trond Giske sier også at Ap's landsmøte har vedtatt at det ikke er grunnlag for en ny EU-debatt før følgende to kriterier er oppfylt:

  • EUs utvidelse må være et faktum.

Det må ha skjedd et stemningsskifte i det norske folk slik at flertallet ønsker medlemskap.

- Ingen av disse kriteriene er oppfylt. Derfor er det definitivt for tidlig å starte en ny norsk medlemskapsdebatt. Ap-landsmøtet slo også fast at det tidligst kunne bli aktuelt å starte en ny debatt i 2005/2006, sier Giske.

God EØS-avtale

Giske har ikke endret syn på EU etter at unionen startet den siste utvidelsesprosessen.

- Det avgjørende er ikke antallet medlemsland, men hvilket EU vi har. Men det blir likevel veldig interessant å se hvilke konstitusjonelle endringer denne utvidelsesprosessen vil føre med seg.

Slik situasjonen er i dag, er Norge best tjent med å holde seg til EØS-avtalen. En avtale som, ifølge Giske, er bedre en sitt rykte.

- Norske myndigheter benytter seg i altfor liten grad av muligheten vi har til å øve innflytelse på politiske prosesser i EU. EØS-avtalen gir en slik mulighet. Norge ka n til og med foreslå nye direktiver. Men norske politikere følger altfor dårlig med. Man overlater ansvaret til byråkratene uten at det har vært noen politisk debatt om saken, sier Giske.

<B>GLAD:</B> Trond Giske er glad for at KrF-statsråd Einar Steensnæs ønsker en ny debatt om Norges plass i Europa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer