- Vi må ha møter ansikt til ansikt

Fredsprisvinner Muhammad Yunus gjør det klart overfor Dagbladet.no at han ikke vil endre syn på milliardkonflikten med Telenor. Den vil ennå være uløst når han drar fra Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag møttes hedersgjesten og Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas igjen, men denne gangen uten et ord forretningsprat, tilsynelatende gledesstrålende fornøyde med det omfattende samarbeidet i Bangladesh.

Hyllet av eget folk
I det store Telenor-teltet i Spikersuppa hadde rundt 200 personer med bakgrunn fra Bangladesh samlet seg for å hylle fredsprisvinneren, som ble mottatt som en helt.

Da Yunus inviterte folk opp på podiet brøt det ut fullt kaos, og sikkerhetsvakter måtte dra ned ivrige autografjegere og mange titalls amatørfotografer som ville sikre seg og sine et minne fra begivenheten.

- Jeg ventet ikke så mange folk, dette er fantastisk, sa den ubestridte hovedpersonen.

- La oss gi en stor applaus til Baksaas, wonderful!, applauderte Yunus senere, og ville med det kanskje understreke at samarbeidet står svært sterkt til tross for uenighetene om eierandelene i Grameen Phone.

Etter seansen sammen med Yunus\' landsmenn var ikke Telenor-sjef Baksaas interessert i å svare på spørsmål om den svært offentlige tvisten mellom det norske konsernet og Yunus-selskapet Grameen Telecom.

- Du har flere ganger snakket om en løpende dialog. Hva skal den egentlig bestå i framover?

- Det har vi ikke kommet fram til. Nå må vi feire ferdig først, sa konsernsjefen til Dagbladet.no.

KAOTISK: Svært mange ville ha en bit av fredsprisvinner Muhammad Yunus da han møtte folk med bakgrunn fra Bangladesh i Spikersuppa i ettermiddag. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
KAOTISK: Svært mange ville ha en bit av fredsprisvinner Muhammad Yunus da han møtte folk med bakgrunn fra Bangladesh i Spikersuppa i ettermiddag. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

- Er det en feiring med bismak på grunn av konflikten?

- Det har jeg ingen kommentar til.

Vil ha møter

Fredsprisvinneren var i ettermiddag noe mer snakkesalig.

I et hektisk intervju med Dagbladet.no slo han fast at hans oppfatning om saken ikke kommer til å endre seg. På talerstolen under selve prisutdelingen søndag sa Yunus, med krystallklar adresse til Telenor, at «selv profittmaksimerende selskaper kan utformes som sosiale forretningsforetak ved at man gir fullt eierskap eller majoritetseierskap til de fattige».

- Vil dere planlegge et snarlig møte når feiringen er over?

- Jeg håper det. God dialog kan bare føres ved at man møtes ansikt til ansikt. Men dette er en sak som har pågått en stund nå.

- Så det vil ta sin tid å komme til en løsning?

- Vi må ha møter ansikt til ansikt

- Det avhenger av hvilken grad av åpenhet partene vil vise. Saken er klar som jeg ser den, slik jeg framla det i talen min under prisutdelingen, sier Yunos, som på tross av Telenor-mas fra Dagbladets journalister smilte fra øre til øre etter møtet med sine landsmenn i teltet i Spikersuppa.

- Det har vært en strålende dag, sa fredsprisvinneren til Dagbladet.no.

Uenige om avtale

Etter at Yunus selv gikk hardt ut mot Telenors forretningspolitikk, avslørte Dagbladet avslørte at Telenor i 1996 faktisk inngikk en avtale der selskapet varslet at de ville selge seg ned i Grameen Phone til fordel for fredsprisvinneren og hans selskap Grameen Telecom. Den avtalen har ikke blitt fulgt opp. 

Informasjonssjef Esben Tuman i Telenor uttalte da at den omtalte avtalen ikke er forpliktende, og at den heller ikke er hemmelig. Konsernet har framholdt at det pågår en «løpende dialog» med Grameen Telecom om konflikten.

I dag gikk stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) ut i Dagbladet og sa klart fra at han var helt enig med Yunus\' ståsted i saken, at Telenor bør selge seg ned i Grameen Phone. Utenriksminister Jonas Gahr Støre på sin side uttalte i dag at han ikke var enig med partikollega Jagland, uten at dette ble utdypet nærmere.

Den norske regjeringen har så langt gått inn for å la Telenor håndtere konflikten selv, uten å ta styring som eier.

<B>LA STRIDEN TIL SIDE:</B> Yunus og Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas ga hverandre skamros da de møttes på mottakelsen.