«Vi må ha regler som gjør at utlendingsforvaltningen kan bruke hodet og hjertet»

Venstre-leder reagerer på at politiet hentet Neda og familien i natt.

MÅ BRUKE HJERTET:Foto: 12 år gamle Neda og familien ble i natt hentet av politiet og sendt ut av landet. Nå reagerer Venstre-leder Trine Skei Grande kraftig og ber om at Utlendingsforvaltningen får lov til å bruke vett og forstand i saker med asylbarn. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
MÅ BRUKE HJERTET:Foto: 12 år gamle Neda og familien ble i natt hentet av politiet og sendt ut av landet. Nå reagerer Venstre-leder Trine Skei Grande kraftig og ber om at Utlendingsforvaltningen får lov til å bruke vett og forstand i saker med asylbarn. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre-leder Trine Skei Grande reagerer med vantro på utkastelsen av Neda og familien hennes.

- Konsekvensene av regjeringens politikk er at vi nå deporterer barn som har levd i Norge i ti år. Barn skal ikke straffes for sine foreldres gjerninger, men det er nettopp det som skjer nå, sier Grande i en epost til Dagbladet.

- Vi kan ikke ha et system hvor den som roper høyest får bli. Vi må ha regler som gjør at utlendingsforvaltningen kan bruke hodet og hjertet, påpeker Grande.

Hentet av politiet Kl. 01:30 i natt ble Neda og familien hentet av politiet hjemme. Familien, som består av  Neda (12), Zoher (4) , Dima (8) og lille Nael (10) mor Romah og far Said, ble tatt ut av hjemmet og kjørt til flyplassen.

I natt skjedde altså det 12-åringen har fryktet aller mest. Etter ti år i Norge blir hun og familien sendt ut.

- Politiet knuste vinduet og hentet oss. De kom med lommelykter og sa vi måtte kle på oss, sa Neda Ibrahim til Stavanger Aftenblad.

Grunnen til at familien blir sendt ut skal være at de har gitt uriktige opplysninger i asylsøknaden.

- Årsgrense
Grande mener det er på tide å innføre en årsgrense for hvor lenge barn kan risikere å bli kastet ut av landet. Nå mener hun regjeringen har gjort lite for å bedre forholdene for asylbarna.

- Jeg er oppgitt over at regjeringen ikke vil endre regelverket slik at barns beste får tyngre vekt i utlendingssaker. Det har blitt slått fast, både gjennom dom og uttalelser fra forvaltningen, at det ikke har skjedd eller vil skje en endring i praksis i tråd med stortingsflertallets ønske. Derfor må forskriften endres for å sikre en praksis i tråd med flertallets ønske, der hensynet til barns beste veier tyngre enn innvandringsregulerende hensyn, sier Grande.

Stevnet UNE
For Neda og familien gjenstår det å se hva som skjer framover. Advokat til familien, har stevnet staten ved Utlendingsnemnda for å få en rettslig vurdering av nemndas avgjørelse i denne saken.

Aina Basilier Vaage, overlege ved barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling ved Stavanger universitetssjukehus og aktiv i støttegruppa for familien, håper saken skal opp for tingretten i løpet av høsten.

- Det er forferdelig at de blir sendt ut før de får prøvet saken sin. Og det sier noe om manglende rettssikkerhet og hvor lukket beslutningsprosessene her er. Derfor er det så viktig at saken blir prøvet for det norske rettssystemet, sier hun til Stavanger Aftenblad.