VITNER I DAG: 28-åringen er sønnen til den såkalte Alvdal-moren. I motsetning til sin søster (27) mener han oppveksten i Gjerdrum var helt normal, og han mener at søsteren lyver om overgrep. I dag vitner han i saken. Til Dagbladet sier han at han krever at søsteren ikke er tilstede når han inntar vitneboksen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
VITNER I DAG: 28-åringen er sønnen til den såkalte Alvdal-moren. I motsetning til sin søster (27) mener han oppveksten i Gjerdrum var helt normal, og han mener at søsteren lyver om overgrep. I dag vitner han i saken. Til Dagbladet sier han at han krever at søsteren ikke er tilstede når han inntar vitneboksen. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

- Vi må ha vokst opp i to forskjellige hus, for jeg har ikke opplevd noe av dette

Alvdal-morens eldste sønn (28) forteller om sitt vanskelige forhold til søsteren (27).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi må ha vokst opp i to forskjellige hus, for jeg har ikke opplevd noe av dette. Det kan heller ikke være slik at jeg ikke har fått det med meg, vi hadde jo kun et forheng mellom soverommene våre.

Det sier Alvdal-morens eldste sønn (28) til Dagbladet. Han vitner i dag i rettssaken hvor hans mor og tidligere stefar står tiltalt for seksuelle overgrep mot hans lillesøster (27).

I retten har den ett år yngre søsteren tegnet et bilde av en problematisk oppvekst i Gjerdrum. I perioder ble hun utsatt for vold flere dager i uka, hun måtte være mye alene på rommet, og både moren og stefaren forgrep seg på henne, hevder hun.

Storebroren har hele tiden tatt sin mors parti, også under Alvdal-saken, hvor hun i 2011 ble dømt for overgrep mot sine to yngste barn og to nabobarn. Det gjør han fortsatt, og hevder søsteren lyver om volden og overgrepene.

- Søsteren min er et menneske som har ødelagt mye av livet mitt, og jeg vil rett og slett ikke se henne igjen, sier han.

Alvdal-morens to eldste barn har ikke hatt kontakt på mange år, og 28-åringen har gitt beskjed om at han ikke ønsker å vitne i retten i dag hvis ikke søsteren forlater rettslokalet.

- Vi kommer aldri til å skvære opp, sier han om forholdet til søsteren.

Kjøpte «skrekkens hus» 28-åringen er ikke i tvil om at den mye omtalte Alvdal-saken og saken som nå går for retten også har påvirket ham. Da moren havnet i fengsel valgte han å kjøpe huset hun bodde i, og hvor overgrepene hun er dømt for fant sted.

- Hele huset er pusset opp, det er ingen minner igjen i veggene her. Jeg har heller aldri hatt noen vonde minner fra dette huset, sier han.

Etter at den forrige saken ble avsluttet i 2011 har han selv blitt pappa. Sammen med datteren og kona trives han nå godt i Alvdal.

- Jeg opplever at noen her i Alvdal har sluttet å hilse, men jeg velger å heve meg over det.

Bygda er imidlertid ikke stor, og etter at søsteren nylig ga ut boka «Mammas svik» hvor hun forteller sin historie, har broren opplevd å ha blitt kontaktet av både bekjente og fremmede med kritiske kommentarer og spørsmål. I boka hevder søsteren at også broren misbrukte henne seksuelt.

- Den boka er hårreisende og full av usannheter, mener han.

- Jeg føler meg maktesløs, og har bestemt meg for å saksøke både forlaget og søsteren min personlig.

Søsterens bistandsadvokat, Anne Kristine Bohinen, er ikke overrasket over det broren forteller.

- Han er lojal mot sin mor, han har blitt elsket av sin mor, og elsker sin mor tilbake, sier Bohinen til Dagbladet.

- Ikke pedofil Under rettssaken i 2011 nektet Alvdal-moren konsekvent for at hun var pedofil, selv etter at de sakkyndige ga henne diagnosen. Da hun avga sin forklaring i retten tirsdag innrømmet hun for første gang at diagnosen stemmer, og at hun er rettmessig dømt for overgrep på sine to yngste barn.

- Hvis det er en handlingsdiagnose, så er jeg pedofil. Jeg har forgrepet meg på sønnen min, så da er jeg jo pedofil, sa hun.

Eldstesønnen sier at han har snakket en del om diagnosen med moren, og hevder, slik moren gjorde tirsdag, at overgrepene mot de yngste barna skjedde på grunn av alkoholbruk og en dårlig omgangskrets.

- Jeg tror rett og slett hun har gitt opp den diagnose-kampen, og bare jatter med. Jeg mener bestemt at hun ikke er pedofil, sier han.

Han forteller at moren forandret seg da hun begynte å drikke alkohol, men at hun har vært tilbake til «sitt gamle jeg» de gangene han har besøkt henne i fengselet.

- Kjenner ikke igjen 28-åringen beskriver oppveksten i Gjerdrum som relativt normal. Han sier det var først mandag denne uka han ble kjent med at det ble sendt en bekymringmelding til helsestasjonen i Gjerdrum i 1991.

I bekymringmeldingen oppgir en anonym varsler, som senere viste seg å være søskenparets tante, at gutten har fortalt om overgrep mot søsteren.

«Jeg er ikke mørkeredd, men X (navn på stefar) må være mørkeredd han, for han vekker opp Y (navn på søster) midt på natta og sier hun skal ligge med ham» skal storebroren, som den gangen var seks år, ha sagt til tanta.

- Det viktigste for meg i retten er å få fram at jeg virkelig ikke kjenner meg igjen i den bekymringmeldingen. I media fikk jeg inntrykk av at disse tingene jeg skal ha sagt utløste alt, men jeg har aldri sagt disse tingene, sier 28-åringen til Dagbladet.

«MAMMAS SVIK:» Broren forteller at han vil gå til sak mor forlaget og søsteren etter at boka «Mammas svik» ble gitt ut. I boka hevder søsteren at han har forgrepet seg på henne i barndommen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
«MAMMAS SVIK:» Broren forteller at han vil gå til sak mor forlaget og søsteren etter at boka «Mammas svik» ble gitt ut. I boka hevder søsteren at han har forgrepet seg på henne i barndommen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer