BORGERKRIG:  Her henter medlemmer av Free Syrian army ut lik i ruiner i Al-Shaar-området i Aleppo, etter det aktivistene kalte et bombeangrep fra Bashar Al-Assad søndag. Foto: Scanpix/REUTERS/Molhem Barakat
BORGERKRIG: Her henter medlemmer av Free Syrian army ut lik i ruiner i Al-Shaar-området i Aleppo, etter det aktivistene kalte et bombeangrep fra Bashar Al-Assad søndag. Foto: Scanpix/REUTERS/Molhem BarakatVis mer

- Vi må handle, med eller uten Vesten

Saudiarabisk ambassadør sier Vestens handlingslammelse i Syria truer freden i hele Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Det er i et leserinnlegg i The New York Times at Saudi-Arabias ambassadør i Storbritannia går hardt ut mot Vestens strategier i Syria.

- Det er for lett for Vesten å bruke Al Qaeda sine operasjoner i Syria som unnskyldning for nøling og handlingslammelse, skriver ambassadør og saudiarabisk prins Mohammed Bin Nawaf Bin Abdulaziz al Saud i dag.

I stedet for å gå inn militært i Syria, har amerikanske og norske diplomater forsøkt å få til samtaler mellom opprørere og president Bashar Al-Assad.

Men konflikten i Syria eskalerer stadig, dødstallene stiger og nøden blir stadig mer prekær. Nå sier ambassadøren at nok er nok - de vil handle, med eller uten sine vestlige partnere.

Går mot alliansen Saudi-Arabia er en svært nær alliert av USA i Midtøsten, men har flere ganger i år gått hardt ut mot sin vestlige samarbeidspartnere. Grunnen er at flere prinser mener Vestens diplomatiske metoder truer freden i hele Midtøsten.

- De utenrikspolitiske valgene som nå blir tatt i mange Vestlige land risikerer stabiliteten i regionen, og potensielt også tryggheten i hele den arabiske verden. Dette betyr at Saudi-Arabia ikke har noe valg, skriver ambassadøren.

 VIL HANDLE:  Saudi-Arabias ambassadør i Storbritannia sier de ikke kan vente på Vestens diplomatiske løsninger lenger - de må handle i Syria: Foto: Scanpix/REUTERS/John Stillwell/Pool
VIL HANDLE: Saudi-Arabias ambassadør i Storbritannia sier de ikke kan vente på Vestens diplomatiske løsninger lenger - de må handle i Syria: Foto: Scanpix/REUTERS/John Stillwell/Pool Vis mer

Før har det bare vært trusler og misnøye. Nå sier ambassadøren at de faktisk vil handle, uten at han påpeker i brevet om hans meninger støttes Saudi-Arabias leder.

- Vi vil gjøre noe for å fylle vårt ansvar i regionen, med eller uten støtten til våre vestlige partnere, påpeker al Suad.

Støtte til opprørerne Han sier de vil fortsette å støtte opprørerne i Syria for å oppnå fred og sikkerhet i regionen, og påpeker at han mener mange Vestlige land bruker Al Qaeda-trusselen som unnskyldning for å ikke gjøre noe.

Men hvordan Saudi-Arabia skal støtte opprørerne og oppnå fred, skriver ikke al Saud noe om. Saudi-Arabia støtter allerede opprørere i Syria, ved å trene og bevæpne soldater, så dette kan i praksis bety økt militær støtte til opprørerne. På den andre siden kan det kun være et forsøk på å presse USA til å involvere seg militært i Syria.

Fredskonferanse i januar Dette kommer samtidig som USA og flere andre land fester lit til fredskonferansen Genève 2 om Syria i slutten av januar. Håpet er at både opprørsgruppene og regimet skal starte fredsforhandlinger.

Men Saudi-Arabia mener det ikke går an å vente. Ambassadøren kritiserer også at det har blitt satt inn stor innsats for å bli kvitt Assads kjemiske våpen, mens borgerkrigen i landet får rase videre.

- Vesten må da se at selve regime er det største masseødeleggelsesvåpenet av dem alle? Kjemiske våpen er bare et lite tannhjul i Assads drapsmaskin, skriver han.

 HVITT HELVETE:  FARLIG KALDT: Et surt og iskaldt vintervær som har herjet i det østlige middelhavsområdet de siste dagene, rammer syriske flyktninger spesielt hardt. Dette bildet ble tatt i Libanon. Foto: Scanpix/AP Photo/Bilal Hussein
HVITT HELVETE: FARLIG KALDT: Et surt og iskaldt vintervær som har herjet i det østlige middelhavsområdet de siste dagene, rammer syriske flyktninger spesielt hardt. Dette bildet ble tatt i Libanon. Foto: Scanpix/AP Photo/Bilal Hussein Vis mer

I oktober takket Saudi-Arabia nei til plass i FNs sikkerhetsråd fordi de mener at rådet er ute av stand til å løse konflikter.