Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi må handle nå

Generalsekretæren i FN sier han er skremt av issmeltingen i Aktis.

FIKK SE KLIMAENDRINGER: FNs generalsekretær, Ban Ki-moon og Norges miljøvernminister, Erik Solheim, nådde i går kveld polisen. Her fikk generalsekretæren se selv hvordan klimaforandringene har påvirket Arktis. Foto: Mark Garten
FIKK SE KLIMAENDRINGER: FNs generalsekretær, Ban Ki-moon og Norges miljøvernminister, Erik Solheim, nådde i går kveld polisen. Her fikk generalsekretæren se selv hvordan klimaforandringene har påvirket Arktis. Foto: Mark Garten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Ban Ki-Moon kom i formiddag frem til Svalbard etter turen til Ny-Ålesund og til iskanten.

- Vi må handle nå, sier Ban.

Ingen tid å miste
Sammen med Erik Solheim har Ban møtt norske forskere med førstehåndskunnskap om issmeltingen, og sett med egne øyne hva slags skader som har skjedd i Arktis.

Generalsekretæren uttrykte stor glede ved å selv ha sett vært på polisen, og fått se endringene med egne øyne. Men han gjentok opptil flere ganger at han synes oppholdet har vært alarmerende.

- Jeg vil si til alle verdens borgere og statsleder at nå må man handle for å bekjempe klimaendringer, hvis ikke vil vi angre, sier Ban.

- Vi må nå bruke alle ressurser og den visdommen vi har for å demonstrere vilje. Nå har vi ingen tid å miste.

Mangler politisk vilje
Ban la vekt på at han vil gå inn for å samle verdens leder for å jobbe samlet i kampen mot klimaendringene, og samle krefter på klimakonferansen i København i desember. Det var ingen tvil om hva som var generalsekretærens budskap:

- Vi må bli enige om å dele visjoner, og bli enige om en global struktur. Dette må vi bli enige om i København, sier Ban.

- Vi vet svaret og vi har kapasitetene men det mangler politisk vilje. Nå må vi få alle verdens ledere til å opptre som ledere og se utover geografiske skiller, sier Ban.

-It's cold
Men det var ikke bare is Ban fikk se på sitt Svalbard-besøk.

Da Ban landet på flyplassen i Longyearbyen, bar det rett opp til det globale frølageret. Her var landbruksminister Lars Peder Brekk med en omvisning i -15 grader.

- It's so cold here, sa generalsekretæren flere ganger.

- Det er kaldere her inne enn på ute på isen, sa han spøkefullt.

Frøkammeret som Ban fikk se ligger over 120 meter inn i Platåberget på Svalbard. Kammeret holdes mer eller mindre naturlig avkjølt av permafrosten. I lagret er det plass til over fire millioner type frø.

Brekk la vekt på at han ønsket fokus på matproblematikken frem mot klimamøtet i København i desember:

- Matsikkerhet må inn i klimaforhandlingene, sier Brekk.


MØTTE FORSKERE: På gunn av værforhold ble generalsekretærens program endret underveis. Dette ga han mer tid ute i ishavet og ved iskanten. Her sammen med miljøvernminister, Erik Solheim. Foto: Jon Berg
MØTTE FORSKERE: På gunn av værforhold ble generalsekretærens program endret underveis. Dette ga han mer tid ute i ishavet og ved iskanten. Her sammen med miljøvernminister, Erik Solheim. Foto: Jon Berg Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling