Vi må handle

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er opp til deg og meg nå. Vi må ta noen beslutninger. Det må skje raskt

Våre politikere har innrømmet at de ikke forstår det økonomiske systemet. Finanskrisa er et mysterium for dem. Men de forsøker å veilede og forklare så godt de kan. De bruker bilder.

Der gjør de økonomi til en organisme. Med nerver og blodomløp. En organisme som akkurat nå kjemper mot ruskevær og stormkast. Statsminister Jens Stoltenberg snakker om førstehjelp. Bankens blodomløp må repareres, sier han. Bare slik blir bankene i stand til å låne penger til hverandre.

Det er opp til deg og meg nå. Men det er vanskelig. Vi har våre egne bilder å slite med. En dame fra Trøndelag spurte på NRK Radio hvor det ble av alle pengene som er tapt på børsen. Han noen tatt dem, ville hun vite. Så er det dette med statskassa. Vi har trodd at dette var en konto hvor penger gikk inn og ut. Men det er også bare et bilde. Så har vi trodd at både myndigheter, banker og bedrifter setter penger til side, som en beredskap mot dårlige tider. De gjør visst ikke det. De er ikke som du og jeg.

Vi har lært noe. Økonomi er som et kasino. Man satser og tar en risiko. Det er snakk om psykologi og forventninger. Man vedder og spekulerer.

Regjeringen og andre lands regjeringer har lagt milliarder på milliarder på milliarder bordet. Hvor kom alle disse pengene fra?

Egentlig finnes de ikke. Har det vist seg. De kommer fra framtida, har vi forstått nå. Regjeringen låner seg penger ut ifra forventninger om at noen vil betale dem tilbake. De vedder, spekulerer, tar en risiko. De også.

Det er opp til deg og meg nå. Selv om byrden denne gang er ekstra tung. Krisene triller jo fram som erter ut av en tom sekk. Og når noen melker kua tom, føles det jo litt urettferdig at vi skal kjøpe en ny ku til dem.

Vi må handle raskt. Det er jo vi, du og jeg, som styrer Norge.